Recensie THE WAVE: Voorbode van een Scandinavische spektakelgolf?

THE WAVE

 Roar Uthaug  Kristoffer Joner  Ane Dahl Torp

uitgever: DFW

Nee hoor, Bølgen is niet de Chinese remake van de successerie Borgen, maar de Noorse naam van de eerste Scandinavische rampenfilm ooit. Al ga je in de winkelrekken best op zoek naar THE WAVE zoals de internationale titel luidt.

Regisseur Roar Uthaug neemt ons daarin mee naar Geiranger, een klein Noors dorpje in de schaduw van Akerneset, een berg die millimeter per millimeter opschuift en de bewoners in een constante staat van paraatheid houdt. Eénmaal de rotswand het begeeft wacht hen namelijk een reusachtige tsunami die het verwaarloosbare plaatsje in nauwelijks 10 minuten van de kaart zal vegen. Geoloog Kristian (Kristoffer Joner) heeft zich jaren over de situatie bekommert, maar staat nu op het punt met zijn gezin te verhuizen naar de grote stad. Net voor zijn vertrek wordt de toestand echter bijzonder zorgwekkend … .

THE WAVE wil zich duidelijk meten met de grote Hollywood-blockbusters en slaagt daar op vele vlakken ook in. De natuurbeelden spreken tot de verbeelding en ook de ramp zelf wordt knap in beeld gebracht. Al merk je dat men de ‘screentime’ van de golf om budgettaire reden beperkt heeft gehouden. De film behandelt voornamelijk de opbouw naar de ramp en de chaos nadien.

Ook daarvoor heeft Uthaug goed naar Tinseltown gekeken. De meeste clichés uit dergelijke disasterfilms komen namelijk aan bod. Zo vind je bij Kristian’s collega’s alle stereotypen terug, maar zeker in het hotel waar Kristian’s vrouw Idun (Ane Dahl Torp) werkt, is de realiteit ver zoek. Het levensbedreigende verloop waarmee moeder en zoon daar geconfronteerd worden moet met meerdere korrels (zee)zout genomen worden. Gelukkig staat de cast met Joner en Torp voorop uitstekend te acteren en compenseert dat al wat.

Maar toch was ik enigszins ontgoocheld bij de aftiteling. Van een zeer positief onthaalde rampenfilm uit het hoge Noorden had ik net iets meer originaliteit verwacht. Al heeft THE WAVE Uthaug alvast geen windeieren gelegd. Hollywood heeft het wel voor formulefilmers en dus mag hij binnenkort plaatsnemen in de regiestoel van de nieuwe Tomb Raider met Alicia Vikander in de titelrol.

6.5
THE WAVE

Good Things

  • Knappe beelden ondanks budget
  • Goeie acteerprestaties

Bad Things

  • Heel cliché verloop

The Breakdown


CAST
7.5
VERHAAL
5
PRODUCTIE
7
UITGAVE
5
There are no comments

Add yours