Recensie THE LEGEND OF TARZAN: Tarzan tegen de Belgen

THE LEGEND OF TARZAN

 Alexander Skarsgård  Margot Robbie  Christoph Waltz  David Yates

uitgever: Warner Home Video

Edgar Rice Burroughs‘ fictieve held Tarzan is al in ongelooflijk veel films opgedoken en we lijken er maar geen genoeg van te krijgen, want daar is THE LEGEND OF TARZAN alweer. De origine van de bekendste ‘aapmens’ komt ditmaal slechts beperkt aan bod in enkele flashbacks. De film speelt zich namelijk enkele jaren later af.

We schrijven 1890. John ‘Tarzan’ Clayton (Alexander Skarsgård) tracht zich ondertussen samen met zijn vlam Jane (Margot Robbie) in de Britse aristocratie te handhaven als Lord Greystoke. Dat lukt allemaal wonderwel, maar als er een uitnodiging in de bus valt om op een soort diplomatieke missie naar Congo te trekken kan hij toch niet aan de lokroep weerstaan. Hij beseft echter niet dat achter de invitatie een list van kapitein Leon Rom (Christoph Waltz) schuilt. Als die namelijk erin slaagt Tarzan in de juiste handen te drijven, is de indrukwekkende diamantvoorraad van het land de zijne en zo ook de Belgische staatsschuld gered.

Huh? Belgische staatsschuld? Je hebt het toch over 1890 en niet 2016 hé? Ja hoor, maar wij Belgen komen inderdaad niet bepaald fraai uit THE LEGEND OF TARZAN. Het wanbeleid van Leopold II in het toenmalige Kongo-Vrijstaat vormt namelijk de basis van de film. Tarzan moet zelfs bewijs gaan verzamelen van Belgische plunderingen en vooral van het dwingen tot slavernij. Best wel vreemd dan dat er nergens in de film, zeker niet in de eindscène in de havenstad, een Belgische vlag te bespeuren valt. Daar heeft men niet aan gedacht.

Nochtans heeft men verder wel oog voor visuele details. Alle CGI-shots zien er oogverblindend uit. Misschien soms zelf te perfect om realistisch te zijn. Het één zijn met de natuur, wat ik onmiddellijk met Tarzan associeer, miste ik echter wel wat in deze adembenemende beelden. Hij kan wel met dieren praten en voert ze aan in enkele van alle subtiliteit ontdane actiescènes, maar profileert zich nergens als natuurmens.

Over de acteerprestaties van de 2 hoofdrolspelers valt geen slecht woord te zeggen. Zowel Alexander Skarsgård als Margot Robbie weten hun rol overtuigend neer te zetten. De vrouwelijke kijkers zullen aanvankelijk misschien wel wat teleurgesteld zijn dat Skarsgård minder in lendendoekje en blote bast rondloopt dan verwacht, maar halverwege komt daar verandering in en toont hij zijn indrukwekkend torso.

De bijrollen van Christoph Waltz en Samuel L. Jackson konden me minder bekoren. Waltz lijkt in elke film eenzelfde slechterik neer te zetten. Ik ben daar eerlijk gezegd wat op het uitgekeken. En ook Jackson hervalt, zeker naar het einde toe, in zijn typische gedragingen en oneliners uit actievehikels.

Ik moet wel toegeven dat THE LEGEND OF TARZAN me uiteindelijk veel beter beviel dan verwacht. De film van Harry Potter-regisseur David Yates verveelde geen seconde en zorgde voor een entertainend avondje. Meer moet dat soms niet zijn!

7.1
THE LEGEND OF TARZAN

Good Things

  • Overtuigende hoofdrollen
  • Oogverblindende CGI
  • Entertainend

Bad Things

  • Bijrollen hervallen in hun standaardtrekjes
  • Soms te knappe beelden om realistisch te zijn
  • Te weinig natuur
  • Waar zijn die vlaggen?

The Breakdown


CAST
7
VERHAAL
7.5
PRODUCTIE
8.5
UITGAVE
7
There are no comments

Add yours