Treme DVD, lees hier onze review

Bron: Cineme.be

Treme seizoen 1

Treme – plot

Grote, al dan niet traumatiserende, gebeurtenissen hebben tijd nodig om te verwerken, zoals een wonde die tijd nodig heeft om te helen. Maar voor emotionele of psychologische pijn kan je niet zomaar even een pleister of een zalfje kopen in de winkel. Desalniettemin bestaan er wel andere mogelijkheden om de pijn te verzachten. Muziek en film zijn er daar twee van en laat het snijvlak van deze twee nu net het podium zijn waarin “Treme” zich afspeelt.

Het te verwerken trauma is dat van de orkaan Katrina die in 2005 de stad New Orleans een nieuwe definitie van het woord ‘ramp’ gaf, om een eufemisme te gebruiken… We kennen allemaal de beelden van de volledig overstroomde huizen, straten en buurten en ergens hebben we wel iets opgevangen van de slechte reactie voor de heropbouw van de stad door de Amerikaanse regering, maar meer weten wij niet. En als we de serie mogen geloven is dat niet gewoonweg omdat wij aan de andere kant van de oceaan wonen, binnen de Verenigde Staten zelf, weet de niet betrokken bevolking er ook maar weinig van.

Treme still 1

Daar komen we bij de noodzaak van deze reeks. In “Treme” volgen we een handvol personages, die slachtoffer of toch minstens betrokken waren bij de gebeurtenissen van augustus 2005. We volgen Albert Lambreaux, gespeeld door Clarke Peters (“The Wire”, zie foto hierboven), een New Orleans Indianen opperhoofd, die terugkomt naar zijn oude woonplaats, om niet meer dan lege straten en beschimmelde muren te vinden. Antoine Batiste, gespeeld door Wendell Pierce (“The Wire”, zie foto hieronder), een niet onbekende noch bekende trombonespeler die in het post-Katrina New Orleans probeert te overleven op de grens van armoede. Janette Desautel (“Deadwood”, zie onderste foto), gespeeld door Kim Dickens, een chef-kok met een eigen restaurant, waar al haar spaarcenten in steken, die getroffen door de ramp toch probeert haar tafels gedekt te krijgen en haar stoelen gevuld, ondanks de meerdere elektriciteits- en gaspannes. Creighton Bernette, gespeeld door John Goodman, een man uit een wijk die niet zo hard getroffen is, maar zich desalniettemin wel met hart en ziel inzet om de mensen buiten New Orleans een geweten in te schoppen, om hen te laten beseffen wat er aan de hand is en vooral te tonen waar de overheid faalt. En dan noem ik er nog maar een paar op.

Treme still 2

In “Treme” krijgen we een portret van mensen, die op de achtergrond van deze ramp, proberen om zichzelf, hun stad en hun leven terug op het spoor te krijgen, gedresseerd in een Cajun New Orleans saus van eigen gebruiken, rites, maar vooral muziek. Want als er iets de pijn verzacht is het wel muziek. De reeks is bijzonder integer als het op de keuze van muziek aankomt. Niet de clichés of grote namen die wij kennen. Nee, in “Treme” krijgen we het kloppende hart van New Orleans te horen.

Toch is er ook een grote ‘maar’. De regie en de algehele fotografie van het beeld zijn niet van het niveau dat we gewend zijn van HBO. De rauwheid die verteld wordt, gaat deels verloren in de vertaling naar beeld. Ook van de acteerprestaties word ik niet warm. De enige prestatie die het vermelden waard is, is die van Wendell Pierce, die we al te zien kregen in “The Wire”, een reeks van dezelfde makers. Het tempo van de reeks is traag, maar zonder meeslepend te zijn en met 60 minuten per aflevering ook best wel langdradig. In alle eerlijkheid moet ik dan ook toegeven dat ik zelf niet wild ben van de reeks. Desalniettemin ben ik ervan overtuigd dat er een publiek voor deze reeks bestaat, dat hier absoluut van zal genieten.

Treme still 3

Gooien we dit alles samen in een grote kookpot komen we aan een score van 6,5/10 die openstaat voor discussie, maar dan liefst op onze manier en niet op z’n New Orleans met voodoo!

Treme – trailer

“Treme”, uit de HBO-stal, ligt sinds 9 mei 2012 in de winkelrekken.

© Cineme.be
Sven
There is 1 comment

Add yours

Post a new comment