Top 10 – acteurs die stierven voor hun laatste film af was (deel2)

3 - Brandon Lee

3. Brandon Lee: 1965–1993

(“The Crow”)

Brandon was amper 8 jaar oud toen zijn vader, Bruce Lee, stierf. 20 jaar later besloot hij in z’n vaders voetsporen te treden. De film “The Crow” – die hem als acteur op de kaart zou zetten – werd meteen ook zijn laatste. Hij werd geschoten en stierf aan zijn verwondingen op de set.

Zijn dood was een zeer ongelukkig accident. Een geïmproviseerde kogel uit een gebrekkig nep-pistool, werd hem fataal. Hij stierf op 31 maart 1993. Brandon’s dood versterkte de mythe rond de dood van de Lee acteurs. Uiteindelijk hebben ze “The Crow” afgewerkt met 2 stunt doubles en wat computer magie. De film kreeg zijn release op mei 1994 en is ondertussen uitgegroeid tot een heuse cult-film, bovendien best wel een aanrader!

2 - James Dean

2. James Dean: 1931–1955

(“Rebel without a cause”)

James Dean’s carrière overspande amper 4 jaar en 3 films, maar zijn impact op de filmindustrie is gigantisch. Dean was een gigantisch seksicoon voor zowel mannen als vrouwen, iets wat versterkt werd door het gerucht dat hij zelf ook interesse had in vrouwen EN mannen. Hij stierf in 1955 aan de gevolgen van een auto-ongeval.

Zijn jonge dood, amper 24, heeft wel bijgedragen aan het mythische imago van de man. Zijn naam zal nooit vergeten worden. De film “Rebel without a cause” verscheen 1 maand na zijn dood. En de film verschijnt in tal van film top 100 lijstjes. Zijn laatste film “Giant” volgde 1 jaar later en leverde Dean een post-mortem nominatie op voor een Oscar voor beste acteur.

1 - Heath Ledger

1. Heath Ledger: 1979–2008

(“The dark knight”)

De man liep een tijdje verveeld met het imago van tieneridool. Hij wou en zou zichzelf bewijzen als een acteur om ernstig te nemen. En de laatste tijd deed hij dat met bravoure. Films als “Monster’s Ball” en “Brokeback Mountain” namen hem effectief serieus. En met zijn fenomenale vertolking van the joker zou ook het grote publiek hem niet langer zien als een tieneridool. Helaas besliste het lot hier anders over.

Ledger stierf aan de gevolgen van een al-dan-niet accidentele overdosis aan voorgeschreven medicijnen. De medicijnen waren tegen pijn, tegen angstaanvallen, tegen slapeloosheid en enkele verdovende middelen (antidepressiva?). Of zijn dood nu zelfmoord was of niet is nog steeds open voor discussie. Maar we weten wel dat hij “The dark knight” nooit afgewerkt heeft gezien. Hetzelfde geldt voor “the imaginarium of dr. Parnassus” een film die wat creativiteit nodig had om afgewerkt te kunnen worden.

Met de aankomende release van “The dark knight rises” gaan de gedachten weer vaak naar Ledger’s joker. De laatste Batman film van Nolan had er ongetwijfeld heel wat anders uitgezien!

Andere acteurs die deze lijst net niet haalden: Clark Gable, Chris Farley, Bruce Lee, …Klik hier voor nummer 10 tot 4

© Cineme.be
Stijn
Post a new comment