“The Hobbit”, opgenomen in 48 fps, stuit op kritiek!

Bron: LA Times

James Cameron is een man die durft te dromen. Hij was al bezig met 3D nog voor 3D in de mainstream cinema ter sprake kwam, en ook voor mo-cap was hij een voorvechter. Toen hij aan “Titanic” aan het werken was, was hij al bezig met “Avatar“, maar de technologie was nog niet geavanceerd genoeg. Een visionair man die niet alleen van nieuwe snufjes en technologieën houdt, maar ook volk naar de zalen kan lokken.

Z’n nieuwste dada is hogere framerates. U moet weten dat Hollywood reeds 80 jaar succes kent met 24 beelden per seconde. Dit is ook zo’n beetje de standaard binnen de film en tv-industrie. Maar dat is volgens Cameron te weinig. En dat kwam op CinemaCon ter sprake.

Peter Jacksons “The hobbit: an unexpected journey” is opgenomen aan een framerate van 48 beelden per seconde. Maar liefst 2 keer zoveel beelden in 1 seconde. De reden hiervoor is dat de bewegingen veel soepeler zouden moeten overkomen en er geen sprake meer kan zijn van flikkerende beelden en vooral dat laatste zou van belang zijn, aldus Jackson, voor het 3D effect.

Onderstaande video zou het verschil aantonen tussen 24 en 48 frames per seconde:

Cinema moet vooruitstreven dat is ontegensprekelijk een feit. Nu 3D ook steeds toegankelijker wordt in de huiskamer, home cinema’s steeds meer ingeburgerd raken en ook surround sound tot de mogelijkheden behoord, moeten cinema’s op zoek naar het nieuwste snufje om mee uit te pakken. Het zijn allemaal redenen om aan ons te zeggen: “Kom naar ons, dit kun je thuis niet zien!

Maar helaas voor Cameron en Jackson reageerden de critici die de preview-beelden zagen alles behalve positief. Het zou een hyperrealistisch gevoel oproepen, wat geweldig zou kunnen zijn voor natuurbeelden waarbij scherpte een absolute meerwaarde is maar volgens de critici werkte het niet echt in de beelden die ze zagen.

“Het haalt de warmte uit een film, Het leek wel op een tv-film. Het contrast in de beelden was er nog niet, alles zag er of te helder of juist te donker uit”

aldus een bioscoop-uitbater.

Een projectionist had het volgende te vertellen:

“De vraag is of mensen films willen zien die zo écht lijken. Mogelijk werkt dat tegen het narratief, maar dat weet ik niet zeker. Ik ga me niet baseren op tien minuten uit een film.”

We moeten nog wachten tot december 2012 vooraleer wij er zelf ons oordeel over kunnen vellen.

© Cineme.be
Sven
There are 2 comments

Add yours

Post a new comment