Live verslag over de Oscars…

Onderaan vat ik dit lange artikel samen in 24 regeltjes. Maar ik nodig jullie toch uit om het verslag te lezen, veel leesplezier dus!

Astrid en ik volgen de Oscars hier live op Prime Star live. De eerste twee oscars zijn al uitgereikt. ‘Cinematography’ ging zoals ik verwachtte naar “Inception” en ‘Art direction’ was voor “Alice in wonderland”. Beide winnaars had ik voorspeld maar vind ik ook wel terecht! Ook de derde oscar werd zopas uitgereikt door een stokoude Kirk Douglas en eerlijk gezegd als ik die mens zie, wordt ik bang om oud te worden.

De oscar voor de beste actrice in een bijrol gaat naar ‘Melissa Leo‘, dat had ik niet verwacht. Maar het speelt in mijn voordeel dat ik “the fighter” nog niet gezien heb! Dus die prestatie kon ik natuurlijk ook niet beoordelen.

MELISSA-LEO-OSCAR-2011-BEST-SUPPORTING-ACTRESS

Laat ik even wat zeggen over het Prime star live programma. Allereerst vraag ik me af waarom de kwaliteit van die productie zo ongelooflijk amateuristisch is. Ettelijke seconden beeld zonder klank, veel gepraat zonder inhoud, er werden zelfs dingen fout herhaald nadat er eerst een filmpje speelde met de juiste informatie. Vervolgens vraag ik me af wat ‘Sven de Ridder’ daar komt doen, laat ons eerlijk zijn, een stem inspreken voor “Toy Story 3” en een bijrolletje als homo in “Zot van A” maakt hem niet bepaald een kenner van Hollywood. Ach ja, Jan verheyen zal gepast hebben en dat kunnen we hem niet kwalijk nemen!

‘Justin Timberlake en Mila Kunis’ deelden zopas de Oscar uit voor beste korte animatie film. “The lost thing” won de Oscar terwijl ook Pixar in de running was voor deze Oscar. Maar dat werd meer dan goed gemaakt want de Oscar voor beste langspeel animatie film ging uiteraard, zoals verwacht, naar “Toy Story 3”.
En zo krijgt Pixar een toch nog veel belangrijkere Oscar mee naar huis.

Josh Brolin en een moeilijk verstaanbare Javier Bardem deelden zopas de Oscar uit voor beste aangepaste screenplay voor “The social network” aan Aaron Sorkin. Zijn ontvangstspeech was een opsomming van namen waar niemand echt iets aan heeft, de muziek maakte overigens onsubtiel duidelijk dat hij moet afronden. En dat deed hij uiteindelijk met de woorden: “Thank you, very much” waarop het publiek enthousiast applaudiseerde… hij is gestopt!

Oscar Aaron Sorkin

Brolin en Bardem deelden ook de Oscar uit voor ‘Best original screenplay’. Hiermee sleepte David Seidler een eerste Oscar in de wacht voor “The king’s speech”. Hij begon met de melding: “mijn vader wist me vroeger al te vertellen: ‘Jij bent een laatbloeier'”. Veel tijd kreeg hij niet want het was aan Reese Witherspoon.

Maar dat werd abrupt onderbroken door Sven De ridder. Ben Van Alboom redde de inhoud van het gesprek want als we het moeten hebben van Sven en Francesca dan was het helemaal niets.

Anne bewees vervolgens dat ze ook een pakje kan zingen met “on my own” van “Les misérables”. Russell Brand en Dame Helen Mirren deelden de oscar uit voor beste anders-talige film aan “In a better world”. De Deense die de Oscar mocht ontvangen stierf letterlijk op het podium. Als je natuurlijk uit het kleine Deense filmwereldje komt en je wordt daar voor het voltallige Hollywood leeuwenkorps gegooid, is dat zeer begrijpelijk.

De mooie Reese Witherspoon volgde Russel en Helen op en deelde, helemaal alleen, als een grote meid, de oscar uit voor beste mannelijke bijrol. Christian Bale mocht vanuit de handen van Reese Witherspoon zijn eerste Oscar in ontvangst nemen. Dit had ik helaas niet juist maar de film: “The fighter” heb ik nog niet gezien. Daar moet zo snel mogelijk verandering in komen.

Christian Bale Oscar

Vervolgens mogen we ons weer storen aan Sven de Ridder die in deze ‘show’ letterlijk zei: “dat iets een unicum is omdat het nog maar 8 keer eerder is voorgekomen.” Absurd gewoon maar dat krijg je natuurlijk als je live tv brengt met iemand die het absoluut niet gewend is live TV te brengen. Hebben jullie je ook zo gestoord aan de luide muziek terwijl Francesca er onverstaanbaar bleef over praten?

ABC kreeg wat reclame tijd en vervolgens was het weer aan Anne Hathaway om Nicole Kidman en Hugh Jackman mochten een beknopte film-en-muziek geschiedenis brengen. Ze kondigden ook de Oscar aan voor ‘best original score’ aan. En mijn pronostiek was juist. Trent Reznor en Attacus ross mochten deze ontvangen. Een knappe prestatie die terecht beloond werd, al was de competitie niet mals!

Matthew Mcconahey en Scarlett Johansson presenteerden de volgende Oscar arm in arm. Er volgde een weinig grappig ‘Sound’ stukje. En dat was meteen ook waarop de Oscar sloeg: Sound Mixing. “Inception” sleepte zijn tweede Oscar in de wacht. De volgende Oscar ligt er zéér dicht bij en ik vraag me steeds af waar het verschil zit. De oscar voor ‘Achievement in Sound editing’ ging naar Richard King. Een derde Oscar voor “Inception” dus al blijven het natuurlijk de kleinere categorieën. En beknopte, maar daar was zeker niets mis mee, speech van King werd opgevolgd door reclame en het heerlijke panel van Prime Star Live.

Francesca vroeg zich hetzelfde af als ik, maar het antwoord van Ben bleef bijzonder beperkt: “Sound editing is het knippen en Sound mixen is het netjes overlappen van geluiden…” Wow, bedankt voor de duidelijke uitleg!

‘Marissa Tomei’ stond iets te breed te lachen maar de Oscar huldiging die volgde was geheel terecht. James Franco vatte het als volgt samen: “Congratulations, nerds.”

Cate Blanchett stapte het podium op om de Oscar voor Make-up uit te delen aan “The wolfman”. Waar Cate Blanchett enkele seconden eerder over zei: “It’s gross”. Rick Baker mocht al 7 Oscars in ontvangst nemen en zijn collega Dave Elsey mocht zijn eerste Oscar in ontvangst nemen. Hij had al eerder een nominatie op zijn naam voor “Star Wars III”.

Cate deelde ook de Oscar uit voor de kostuums, deze ging naar Coleen Atwood voor “Alice in Wonderland”. Sven De Ridder viel compleet uit de lucht maar ik begrijp het helemaal niet waarom dit een verrassing zou zijn. De gekke maar knappe kostuums van “Alice in Wonderland” waren een streling voor het oog!

Kevin Spacey zong dat hij George Clooney was maar hij deelde ook de Oscar voor best original song uit. Dit moest natuurlijk live gebracht worden en na Randy Newman klonk het nummer van o.a. Mandy Moore erg pathetisch!

Het Burundi project kreeg teveel zendtijd maar gelukkige bleven de Oscars en James Franco niet wachten op het murmel van het Prime panel!

Amy Adams en Jake Gyllenhaal werden op het podium geroepen om de Oscar uit te delen voor beste korte documentaire. Allemaal allicht mooie projecten die zomaar aan het grote publiek voorbij zulen gaan. “Strangers no more” won de Oscar en Karen goodman en Kirk Simon ontvingen de Oscar voor de film. Hun ontvangstspeech leek even de morele toer op te gaan maar bleef alsnog beknopt en degelijk.
Amy en Jake deelden ook de Oscar uit voor beste kortfilm. Ook deze allicht pareltjes zullen, vrees ik, verloren gaan in de geschiedenis voor het grote publiek. Behalve “God of love” dan misschien die de Oscar wegkaapte. Luke Matheny begon met “I should have gotten a haircut”. Iets wat Astrid en ik volledig beamen. De ADHD speech die volgde eindigde met een hulde voor de love of his life: ‘Sasha Gordon’.

Het musical filmpje met Harry Potter, Toy Story, Twilight: Eclipse, … was knap gemaakt en een welgekomen adempauze!

Oprah Winfrey stapte behoorlijk bombastisch op het podium met een balkom om u tegen te zeggen. Ze mocht de Oscar voor beste documentaire aankodigen. Deze ging, tegen mijn verwachtingen in, niet naar “Exit through the giftshop” (de enige documentaire die ik reeds mocht aanschouwen) maar wel naar “Inside job”. Charles Ferguson en Audrey Mars begonnen hun speech met het aankaarten van het probleem waarover hun documentaire handelde. De bankdirecteurs werden op het matje geroepen maar al bij al was vooral het geluk van hun gezichten te lezen.

Toen kregen we weer de anticlimax van het Prime panel. Maar opnieuw beseffen we dat de Oscars niet stil staan en dat de commercial break niet eeuwig zal blijven duren. Sven De Ridder begon nogmaals over zijn pronostiek en dat interesseert mij dus helemaal niet.

Billy Christal die zelf ooit de Oscars (meermaals) mocht presenteren speelde even comic relief. En haalde Bob Hope aan die host was van heel wat shows. Hij kondigde, nu “zijn stem”, aan dat Robert Downey Jr. en Jude Law de volgende Oscars zouden presenteren. De visuele effects Oscar zou geheel terecht, want de concurrentie was ook in deze categorie niet mals, naar “Inception” gaan. “Inception” die zijn 4de Oscar meepikte doet het bijzonder goed. Ook de Oscar voor film editing (montage) mochten beide heren voorstellen. De winnaars in deze categorie zijn “The social network” Angus Wall en Kirk Baxter geworden.

Sven vatte even de score tot dusver samen: 4 voor “Inception”, 3 voor “The social network” en 1 voor “The king’s speech”. De commercial break werd vervolgens werd vakkundig volgeluld en ik hoopte dat de Oscars snel verder zouden gaan, wat gelukkige het geval was!

Anne Hathaway had haar mooiste Jurk aangetrokken tot dusver. En samen met James kondigden ze Jennifer Hudson aan, die de overige 2 nummers aankodigde. Nu ik er zo over nadenk een grappig concept. De aankondiger aankondigen. Florence Welch bracht het nummer uit “127 hours” en “Gwyneth Palthrow bracht het nummer uit “Country strong”. De Oscar voor beste song ging, opnieuw terecht; het was het minst slechte nummer van de 4, naar het creatieve brein van Randy Newman die hiermee zijn 2de Oscar in de wacht sleepte.

Halle Berry maakte er iets raciaals van. En eerde Lena Horn, de eerste zwarte actrice met een contract bij een grote firma. Maar het mag nu toch zo stilletjes aan echt vooruit beginnen gaan. Hillary Swank kondigde Catherine Bigalow aan die op haar beurt dé Oscar, voor beste regie, aan Tom Hooper gaf voor “The king’s speech“.

Tom Hooper Oscar acceptance

Jeff Bridges stapte vervolgens, zoals steeds aangekondigd door Anne en James, het podium op (na Annette Bening) om de Oscar uit te delen voor beste actrice! Jennifer (door Astrid omschreven als: “Baywatch”) Lawrence is zo’n beetje het nieuwe talent in Hollywood, was geshockeerd door zichzelf aan het werk te zien. In deze categorie waren er echter geen verrassingen. Natalie Portman zou al tevreden zijn geweest om gewoon samen met de andere genomineerde actrices te werken. Maar dat hield haar niet tegen om de Oscar voor haar rol in “Black Swan” in ontvangst te nemen. Ze houdt van haar job en ze begon te huilen van emotie. Dat was zo de samenvatting van haar speech, wat volgde was een opsomming van namen.

Oscar Natalie Portman

Anne riep Sandra Bullock op het podium. Echt gemotiveerd leek ze niet toen ze opkwam maar eens ze tegen Bardem begon, leek ze al meer in haar nopjes. Ook hier geen verrassing: “Colin Firth”, de huilende en stotterende koning, won de Oscar en was daar uiterst gelukkig mee! Hij heeft 2 nominaties op zijn naam en dit is zijn eerste Oscar. Zijn speech was weliswaar voorbereid maar wel leuk. Hij kondigde aan dat hij zo snel mogelijk van het podium moet. Want zijn ingewanden doen hem dansen. En het leek hem geen goed idee om te dansen op het podium, dus zou hij het kort houden! Echt kort hield hij het niet, de emoties overmanden de man en de anders zo vlotte Colin Firth haperde doorheen zijn bedankingen.

Colin firth Oscar

Ook de woordjes van crew waren niet echt veel meer dan een opsomming van dankwoordjes.

De clean sweep van “The king’s speech” (het rijmt zelfs) bleef uit maar de Oscar voor beste film wonnen ze uiteraard wel. “True grit” met zijn vele nominaties won geen enkele Oscar. Maar dat waren zowat de enige echte meldens waardige feiten van de avond. De show verliep zonder veel poeha, was weinig entertainend en de winnaars waren al bij al weinig verrassend. Maar goed, de Oscars zijn gekend. En nu kruipt deze jongen en dit meisje, samen, in hun bed. En Darwin in zijn bench.

Bij deze vatten we dit uitgebreid verslag in 24 regeltjes even samen:

Actor in a Supporting Role – Christian Bale in “The Fighter”
Actress in a Supporting Role – Melissa Leo in “The Fighter”
Animated Feature Film – “Toy Story 3” Lee Unkrich
Art Direction – “Alice in Wonderland” Production Design: Robert Stromberg; Set Decoration: Karen O’Hara
Cinematography – “Inception” Wally Pfister
Costume Design – “Alice in Wonderland” Colleen Atwood
Documentary (Feature) – “Inside Job” Charles Ferguson and Audrey Marrs
Documentary (Short Subject) – “Strangers No More” Karen Goodman and Kirk Simon
Foreign Language Film – “In a Better World” Denmark
Makeup – “The Wolfman” Rick Baker and Dave Elsey
Music (Original Score) – “The Social Network” Trent Reznor and Atticus Ross
Music (Original Song) – “We Belong Together” from “Toy Story 3″ Music and Lyric by Randy Newman
Short Film (Animated) – “The Lost Thing” Shaun Tan and Andrew Ruhemann
Short Film (Live Action) – “God of Love” Luke Matheny
Sound Editing – “Inception” Richard King
Sound Mixing – “Inception” Lora Hirschberg, Gary A. Rizzo and Ed Novick
Visual Effects – “Inception” Paul Franklin, Chris Corbould, Andrew Lockley and Peter Bebb
Writing (Adapted Screenplay) – “The Social Network” Screenplay by Aaron Sorkin
Writing (Original Screenplay) – “The King’s Speech” Screenplay by David Seidler
Directing – “The Social Network” David Fincher
Film Editing – “The Social Network” Angus Wall and Kirk Baxter
Actress in a Leading Role – Natalie Portman in “Black Swan”
Actor in a Leading Role – Colin Firth in “The King’s Speech”
Best Picture – “The King’s Speech” Iain Canning, Emile Sherman and Gareth Unwin, Producers

Cineme.be
Stijn
There are no comments

Add yours