Le Havre: A-film DVD review!

Bron: Cineme.be

LeHavre_Packshot

Le Havre” is een tragikomedie van de hand van regisseur Aki Kaurismäki, met in de hoofdrollen André Wilms, Kati Outinen, Jean-Pierre Darroussin en Blondin Miguel. De film vertelt het verhaal van Maurice Marx die als schoenpoetser de eindjes aan elkaar probeert te knopen in het Normandische havenstadje Le Havre. Als op een dag een Afrikaans jongetje bij hem terechtkomt, dat na een mislukte mensensmokkel alleen achterblijft, besluit hij zich hierover te ontfermen.

De film wordt aan de man gebracht als een ‘hedendaags Frans sprookje’ en dat schept toch wel wat verwachtingen. Want wees eerlijk, wie denkt bij zo’n omschrijving niet spontaan aan het meesterwerk van Jean-Pierre Jeunet: “Le fabuleux destin d’Amélie Poulain”? Als je op dat soort film zit te wachten, ben je bij “Le Havre” aan het foute adres. Waar Amélie Poulain uitblinkt in heerlijke, romantische humor moet “Le Havre” het eerder hebben van droge, ietwat absurde humor. De acteurs lijken gevraagd te zijn om zo weinig mogelijk te acteren, waardoor veel scènes eerder stills lijken dan bewegende beelden. Flitsende actie en verhitte dialogen moet je hier dus ook niet verwachten, maar dat had je waarschijnlijk al lang begrepen.

Still-2-201111101442

De film maakte deel uit van de officiële selectie in Cannes, waar Kaurismäki de Fipresci Prijs in ontvangst mocht nemen. Hij stelde de film daar voor als het eerste deel van een trilogie over het leven in havensteden. Zijn ambitie is om in de toekomst gelijkaardige projecten op te zetten in Spanje en Duitsland.

De hoofdrol in “Le Havre” is weggelegd voor André Wilms. Het was voor Wilms de tweede keer dat hij in de huid van Marcel Marx kroop, nadat dit personage al voorkwam in Kaurismäki’s’ La Vie de Bohème uit 1992. Ook met Arletty, Marx’ vrouw, vertolkt door Kati Outinen werkte Kaurismäki al eerder samen, in ‘The Man Without a Past’, waarvoor Outinen de prijs voor de beste actrice in Cannes won. Andere hoofdrollen zijn weggelegd voor Jean-Pierre Darroussin (ook geen onbekende voor Kaurismäki-fans) en de jonge Blondel Miguel als Idrissa.

Still-3-205711101442

De openingsscène zet al meteen de toon voor de film: een traag tempo, gestileerd houterig acteerwerk gecombineerd met zeer eenvoudige dialogen en het soort absurde humor waarbij een ontsnapte gevangene met de handboeien nog rond de pols zijn schoenen laat poetsen op het perron om vervolgens onder het aanstormende treinstel te springen. Je merkt het al, dit is het soort film waar je van houdt of die je helemaal niets vindt. En als ik eerlijk ben, behoor ik eerder tot de tweede categorie. De droge, absurde humor is niet bepaald aan mij besteed, en die vormt toch wel het fundament van deze film.

Still-1-201111101442

Maar dat houdt niet in dat iemand anders niet van deze film kan genieten, want ik kan niet ontkennen dat Kaurismäki weet waar hij mee bezig is. Alleen al de vele nominaties en prijzen die de film in ontvangst mocht nemen, zijn daar het bewijs van!

Van mij krijgt “Le Havre”, voornamelijk doordat niet mijn type film is, een 5,5/10

“Le Havre” – trailer:

De film is sinds deze zomer te koop op blu-ray en DVD.

© Cineme.be
Astrid
There are no comments

Add yours