gisteren

Gisteren, Vandaag: week 3, mei (16-22)

Ter uwer inspiratie gaat Cineme.be elke week op zoek naar 10 hoogtepunten op vlak van cinema in de komende week.

– 16 mei 1953

De fantastisch middelmatig tot slechte acteur Pierce Brosnan blaast weer een kaarsje meer uit. Brosnan is vooral bekend voor zijn rol van James Bond in onder andere “Goldeneye”.

“Goldeneye” (1995)

– 16 mei 1986

De natte droom van menig tiener wordt vandaag een kwart eeuw. Jawel, Megan Fox is jarig! Goed excuus om “Jennifer’s Body” op te zetten.

“Jennifer’s Body” (2009)

– 16 mei 1957

Al Capone kreeg hem niet klein, maar zijn eigen hart wel. Elliot Ness overlijdt ten gevolge van een hartaanval. Ness is de man die de onschendbare Capone achter de tralies kreeg, door hem te betrappen op een kleine boekhoudkundige fout.

“The Untouchables” (1987)

– 17 mei 1936

Dennis Hopper wordt geboren. Hopper overleed in 2010 ten gevolge van kanker, na een gevarieerde carrière. Zijn beste rol is zonder twijfel die van Frank Booth in “Blue Velvet”, zijn beste scène is te zien in “True Romance”. Ondanks dat er best wel wat missers in zijn palmares te vinden zijn, zijn wij fan!

“Dennis Hopper: overzicht”

– 17 mei 1941

Grace Zabriskie verjaart. Wie, zegt u? De enige reden waarom we haar vermelden is voor haar rol in de serie “Twin Peaks”, waarin ze de moeder speelt van de vermoorde Laura Palmer. Zabriskie speelt daarna nog in enkele Lynch films mee.

“Twin Peaks” (1990)

– 18 mei 1897

Een boek van de Ierse schrijver Bram Stoker wordt gepubliceerd. Het gaat over een prachtig liefdesepos waar niet gekust wordt op de lippen, maar een levenskus in de nek wordt gegeven oftewel gebeten wordt. Jaren later verfilmd Francis Ford Coppola het verhaal, met Tom Waits in een kleine bijrol trouwens.

“Bram Stoker’s Dracula” (1992)

– 18 mei 1980

Ian Curtis trekt het gordijn over zijn leven dicht. Voor de zanger van Joy Division werd het allemaal wat te veel op te korte tijd. Zijn verhaal is zeer mooi verfilmd door de Nederlandse rockfotograaf Anton Corbijn.

“Control” (2007)

– 20 mei 1908

Tot in 1997 betekende vandaag verjaardagstaart voor James Stewart. Stewart is één van de grote mannelijke acteurs van zijn tijd. Hij heeft vooral faam door zijn rollen in verschillende films van Alfred Hitchcock. Stewart neemt ook de hoofdrol op zich in niet alleen mijn favoriete Hitchcock film, maar één van mijn favoriete films allertijden “Rear Window”.

“Rear Window” (1954)

– 20 mei 1970

Louis Theroux is aan zijn 31ste verjaardag toe. Theroux kennen we van zijn zeer degelijke documentaires over steeds actuele doch tijdloze en altijd intrigerende onderwerpen.

“Louis Theroux’ Weird Weekends” (2000)

– 21 mei 1952

Karakteracteur Mr. T wordt op de aarde gezet. Zijn hoogdagen lopen volledig samen met de hoogdagen van “The A-Team”, waar hij de rol van B.A. op zich nam. Mr. T kon toen en kan nog steeds voor geen meter acteren, wat wel eens voor enige wrevel zorgde tussen de vier hoofdpersonages. Tegenwoordig kunnen we Mr. T aan het werk zien op de Shoplijn waar hij als gast-ster opdraaft voor één of ander overbodig keukenaccessoire.

“The A-Team” (1983)Cineme.be
Sven

sven@cineme.be