gisteren

Gisteren, Vandaag: 11 september 2011

Zoals u wel al even weet ondertussen is het vandaag exact 10 jaar geleden dat de verscheidene aanslagen plaatsvonden in de Verenigde Staten, waaronder die op het World Trade Center. Elke krant, elke televisiezender, elke magazine,… heeft deze week wel een ‘special’ rond de gebeurtenissen. Het valt dan ook niet te ontkennen dat deze dag bepalend is geweest voor de hele wereldpolitiek en -economie van de laatste 10 jaar.

Het is niet mijn bedoeling om ongegeneerd mee op de kar te springen van zowat elk ander communicatief medium om lezers te lokken met een ‘apart’ verhaal of een nieuw standpunt i.v.m. de gebeurtenissen van 10 jaar geleden. Maar het is ook niet per ongeluk dat ik deze gebeurtenissen niet vermeld heb in het laatste ‘Gisteren, Vandaag’ weekoverzicht. Nee, een dag zoals deze verdient naar mijn mening een aparte pagina. Een aparte pagina, omdat elke generatie zo zijn momenten heeft waarop de wereld verandert en voor mijn generatie is dit zonder twijfel 11 september 2001. Et voila… een aparte ‘Gisteren, Vandaag’ hiervoor lijkt me wel verantwoord.

Tot ik begin te zoeken! Voor ik mijn zoektocht begin naar noemenswaardige films over deze gebeurtenissen, ben ik maar op de hoogte van drie: “World Trade Center”, “United 93” en “Fahrenheit 9/11”. Met de veronderstelling om er minstens nog enkele bij te vinden, zeker na 10 jaar en zeker met zo een belangrijk moment in onze tijd, keer ik van een kale reis terug… ik vind amper één film, “11’09″01 September 11” waarvan ik het bestaan niet kende. Desondanks zijn er honderden documentaires, kort en lang.

Elke televisiezender die een nieuws uitzend heeft wel een korte of lange docu, verscheidene korte docu’s op autonome wijze, maar amper 4 films, waarvan één ook eigenlijk eerder een documentaire is, maar desalniettemin wel in de cinema heeft gespeeld. Amper 4 films op 10 jaar tijd over de zonder twijfel belangrijkste gebeurtenis in de Verenigde Staten, met Hollywood als bakermat van de cinema, in de voorbije 20 jaar. Amper 4 films waaronder 2 speelfilms, één documentaire en één verzameling van kortfilms. Er zijn meer speelfilms rond Spiderman uitgekomen in dezelfde periode.

Het thema mag dan wel gevoelig liggen, toch vind ik het vreemd. Zeker omdat Hollywood met deze thematiek aan de slag kan. Heldenmoed, romantiek, spanning, gevaar, verlies, overwinning,… en niet te vergeten het ‘wij’ tegen ‘hen’ gevoel waarvan ze zo hard houden in Hollywood.
En toch maar amper 4… wat vinden jullie hiervan?

“11’09″01 September” (2002)

“Fahrenheit 9/11” (2004)

“United 93” (2006)

“World Trade Center” (2006)
Cineme.be
Sven

sven@cineme.be