gisteren

Gisteren, Vandaag: 3 oktober – 9 oktober

Ter uwer inspiratie duikt Cineme.be elke week de archieven in op zoek naar 10 hoogtepunten op vlak van cinema in de komende week.

– 3 oktober 1863

Toenmalig Amerikaans president Abraham Lincoln verklaart de laatste donderdag van november als Thanksgiving Day, een feestdag die wij hier niet vieren, maar goed kennen uit meerdere films. Eén daarvan toont de kinderlijke interpretatie van het feest en vind ik zeker nog steeds een aanrader.

“A Charlie Brown Thanksgiving” (1973)

– 4 oktober 1923

Amerikaans acteur Charles Heston wordt geboren. Heston is vooral gekend in het spelen van heroïsche rollen in o.a. “El Cid”, “Planet of the Apes” en “Ben-Hur”.

“Ben-Hur” (1959)

– 4 oktober 1946

Susan Sarandon wordt geboren. Sarandon heeft een zeer uitgebreid oeuvre achter haar en heeft, voor mij toch althans, bewezen dat ze in verschillende genres kan standhouden. Zowel “The Rocky Horror Picture Show” als “Dead Man Walking”, waarvoor ze een Oscar ontving. Haar rol van ‘cougar’ in de remake van “Alfie” leek haar ook helemaal op het lijf geschreven.

“Alfie” (2004)

– 4 oktober 1989 & 5 oktober 1969

Op 4 oktober 1989 overlijdt Graham Chapman, een van de leden van Monty Python, nét geen 20 jaar nadat de allereerste aflevering van “Monty Python’s Flying Circus” wordt uitgezonden op de BBC. Het succes van dit programma en dit gezelschap is alom gekend, alsook de tijdloosheid van hun absurde humor. Chapman mag dan door keelkanker en een secundaire kanker in het ruggenmerg geveld zijn, het zal nog even duren voor hij vergeten is.

“Graham Chapman Memorial Service” (1989)

“Monty Python’s Flying Circus” – aflevering 8, The Parrot Sketch (1969)

– 5 oktober 1962

“Dr. No”, de eerste film uit de James Bond reeks komt uit. Een reeks waar volgend jaar deel 23 van uitkomt, met de 6de acteur die de rol van Bond neerzet.

“Dr. No” (1962)

– 5 oktober 1975

De Engelse actrice Kate Winslet wordt geboren. Winslet zal voor velen altijd bekend zijn voor haar rol in “Titanic”, maar heeft voor velen anderen gelukkig daarna ook nog af en toe in iets goed meegespeeld, zoals in één van de weinige musicals waar ik graag naar kijk…

“Romance & Cigarettes” (2005)

– 8 oktober 1949

Doorgebroken daar haar hoofdrol in “Alien”, jawel, Sigourney Weaver is jarig. Op één of andere manier haal ik Weaver en Sarandon heel gemakkelijk door elkaar. Ze delen ook wel enkele parallellen, zo worden ze tegenwoordig ook ingezet om de rol van ‘cougar’/’femme fatale op leeftijd’ op zich te nemen. Zoals Weaver doet in “Heartbreakers”.

“Heartbreakers” (2001)

– 8 oktober 1970

Matt Damon, de minder irritante helft van het vroegere duo Damon-Affleck, wordt ook een jaartje ouder. Damon is een acteur waarbij ik het niet zo goed weet. Ik vond hem in ieder geval wel goed in “The Talented Mr. Ripley”.

“The Talented Mr. Ripley” (1999)

– 9 oktober 1940

In 1940 nog geen halve meter groot, tegenwoordig één van de grootste iconen van onze tijd. John Lennon wordt geboren en wordt amper 40 jaar later door een mafketel neergeschoten. Lennon zijn beginjaren zijn verfilmd onder de regie van de videokunstenares Sam Taylor-Wood.

“Nowhere Boy” (2009)

– 9 oktober 1954

De hoofdrolspeler uit één van mijn absolute favoriete televisiereeksen is aan de beurt! Scott Bakula mag 57 kaarsen uitblazen. Bakula zal bij velen bekendstaan door de rol van Jonathan Archer in “Star Trek: Enterprise”. Daarnaast is hij ook in verschillende films te zien, meestal in een wat kleinere rol. Maar Bakula is één van de weinig acteurs die alles aankan en daadwerkelijk ook quasi alle bestaande rollen gespeeld heeft. Dat natuurlijk door zijn vertolking van Sam Beckett in het magistrale “Quantum Leap” (TIP TIP TIP).

“Quantum Leap” (1989 – 1993)

Mijn top 10 niet gehaald, maar misschien wel die van jou: °Clive Owen (Inside Man), °Neve Campbell (Scream), °Buster Keaton (Sight & Sound), °Liev Schreiber (Glengarry Glen Ross), °Alicia Silverstone (Clueless), °Elisabeth Shue (Leaving Las Vegas), °Amy Jo Johnson (Mighty Morphin Power Rangers) en °Jaques Tati (Mon Oncle)

Cineme.be
Sven