gisteren

Gisteren, Vandaag: 29 Augustus – 4 September

Ter uwer inspiratie gaat Cineme.be elke week op zoek naar 10 hoogtepunten op vlak van cinema in de komende week.

– 29 augustus 1915 & 29 augustus 1982

De Zweedse actrice Ingrid Bergman word geboren en sterft op de zelfde dag exact 67 jaar later. Bergman is staat als vierde genoteerd op de lijst van allerbeste vrouwelijke sterren uit de Amerikaanse cinema en dat zijn drie plaatsen te laag naar mijn mening. Bergman is het bekendst voor haar rol van Ilsa Lund in (de beste film allertijde) “Casablanca”. Heeft u de film nog niet gezien, rep u dan naar de winkel of videotheek!

“Casablanca” (1942)

Omdat er amper een fragment te vinden is dat kan geïmporteerd worden naar een andere site, kan ik enkel de volgende link geven.

– 29 augustus 1920

Jazz-legende Charlie Parker wordt geboren. Amper 35 jaar later overlijd hij in een hotel in New York City, na een kort maar woelig leven voor een groot deel gekenmerkt door een stevige heroïneverslaving. Parker overleed niet aan een overdosis, daar hij een grote poging had genomen om clean te worden, maar zijn lichaam had al zoveel schade opgelopen en bleek uiteindelijk te zwak. Zo sterk de longen zo zwak de rest. In 1988 verscheen een de biografische film “Bird” over zijn leven, geregisseerd door Clint Eastwood.

“Bird” (1988)

– 29 augustus 1939

Regisseur Joel Schumacher wordt geboren. Ondanks het feit dat Schumacher verantwoordelijk is voor de twee aller-aller-allerslechte Batman-films ooit, verdient hij hier toch een plaats. In een andere wereld zou hij aan de schandpaal genageld worden, maar hier bij Cineme.be zijn we niet rancuneus! Want het ijzersterke en bijzonder beklijvende “8mm” is ook van zijn hand.

“8mm” (1999)

– 30 augustus 1972

Omdat ze niet altijd van het niveau van Bergman moeten zijn… Cameron Diaz wordt geboren en breekt 22 jaar later door in “The Mask”, wat we best nog wel een leuke film vonden. Vanaf door is het niveau van haar films bijzonder fluctuerend, om het minste te zeggen.

“The Mask” (1994)

– 30 augustus 2003

De in 1921 geboren acteur Charles Bronson overlijdt. Bronson is nog steeds bijzonder gekend door zijn rol in de filmreeks “Death Wish”. Velen van jullie kennen hem waarschijnlijk vooral van naam, gezien hij wel eens vermeld wordt in Tarantino films of scripts.

“Death Wish” (1974)

– 31 augustus 1888

Mary Ann ‘Polly’ Nichols wordt vermoord en gemutileerd teruggevonden in de straten van Whitechapel in Londen. Nichols is het eerste officiële slachtoffer van de Jack the Ripper. In totaal zijn er vijf moorden officieel aan deze seriemoordenaar toegeschreven, telkens prostituees in de Whitechapel buurt. Elk slachtoffer wordt op straat teruggevonden, chirurgisch gemutileerd en ontbrekende van enkele vitale organen. Van al de verfilmingen blijft de tweedelige televisiereeks met een schitterende Michael Caine uit 1988 mij het meest bij.

“Jack the Ripper” (1988)

– 31 augustus 1897

Thomas Edison neemt een patent op de Kinetoscope, de eerste filmprojector. Denk niet aan een projector zoals nu, nee, de Kinetoscope in een individuele projector (zie foto hieronder). Bij de publieke voorstelling van de Kinetoscope kregen de kijkers de “Blacksmithing Scene” te zien.

Kinetoscope

“Blacksmithing Scene” (1893)

– 1 september 1902

Opgelet alle SF liefhebbers! “A Trip to the Moon” dat beschouwd wordt als de allereerste Science Fiction film ooit, wordt in uitgebracht in Frankrijk. Speciaal voor jullie ben ik even op een kleine zoektocht gegaan en heb ik de integrale film kunnen terugvinden!

“A Trip to the Moon” (1902)

– 2 september 1966

In Mexico wordt Salma Hayek geboren. Hayek kennen we vooral door haar rol van Frida Kahlo in “Frida” waarvoor ze ook een Oscar in ontvangst heeft mogen nemen. De verdere keuzes in haar oeuvre zijn ook altijd wat betwijfelbaar. Zoals dit:

“Bandidas” (2006)

– 2 semptember 1875

Met de Grote Prijs van Spa-Francorchamps dit weekend in de Formule 1 moeten we toch minstens één keer stil staan bij de wereld van de auto. Ondanks het feit dat zijn auto’s niet aan de F1 deelnemen, herdenken we toch even de geboorte van Ferdinand Porsche, toch wel één van de meest invloedrijke personen in de ontwikkeling van de auto in de vroege en midden twintigste eeuw. Zoals iedereen weet is Porsche het allerbekendst door de Volkswagen Beetle die van zijn hand is. En die is op zijn beurt weer verantwoordelijk voor een hele resem films.

“Herbie: Fully Loaded” (2005)
Cineme.be
Sven

sven@cineme.be
  • Hoera ende hieperdepiep! Gisteren, vandaag is terug uit verlof!
    En meteen over “Casablanca”, toch één van de beste films ooit, beginnen!
    Wat “A trip to the moon” betreft, waarom dit ze frenchman over ze movie to speaken? Zo grappig!
    Goe bezig!!!