gisteren

Gisteren, Vandaag 18 februari

In 1943, midden in WOII en op dezelfde dag als de bekende ‘Sportpalast speech’ van Joseph Goebbels waarin voor het eerst wordt toegegeven dat het Derde Rijk mogelijks in problemen kan komen en het enige antwoord het voeren van de ‘Totaler Krieg’ is, worden de kernleden van de verzetsbeweging ‘Die Weisse Rose’ opgepakt. De beweging ontstaan op de universiteit van Munchen en bestaat uit een groep studenten aangedreven door hun filosofieleerkracht Kurt Huber. Tussen juni ’42 en vandaag ’43 verspreiden ze anoniem 6 flyers die aanzetten tot oppositie tegen de nazi’s. Via enkele omwegen werd hun verzet financiëel gesteund door Eugen Grimmiger en zijn secretaresse Tilly Hahn, die enveloppes, papier, inkt, dupliceermachines… smokkelde tot bij de beweging. Vandaag wordt flyer 6 verspreid. In het universiteitsgebouw verspreiden twee van de leden zo snel mogelijk de flyers in de lege gangen vlak voor het einde van de lessen. Bijna klaar merkt één dat er nog enkele flyers over zijn in de koffer waarin ze werden gedragen, zo loopt de trappen van het atrium op en van op het bovenste balkon gooi ze met verve de laatste flyers omhoog, waarna ze zachtjes naar beneden glijden. Enige probleem is dat de conciërge dit gezien heeft en de authoriteiten verwittigd. Gevolg is dat enkele uren later het meisje, Sophie Scholl en haar broer Hans worden opgepakt. Ondanks het stilzwijgen van de twee wordt de rest van de beweging al snel gevonden en opgepakt. Zo goed als iedereen wordt tot de doodstraf veroordeeld door onthoofding via guillotine. De beweging op zich kan lichtjes betekenisloos klinken, het gaat maar over 6 flyers… Maar de laatste daarvan wordt door Helmuth James Graf von Moltke uit Duitsland gesmokkeld naar Groot-Brittanië alwaar hij in de handen van de geallieerden komen, die op hun beurt de tekst massaal laten drukken en kopiëren om er in juli ’43 tonnen ervan te door vliegtuigen te laten droppen over Duitsland en Munchen.
De laatste dagen van zus en broer Scholl zijn te zien in “Sophie Scholl: die Letzten Tage”, let erop hoe goed de rol van Sophie gecast is. Niet enkel is Julie Jentsch een zeer puike actrice, ze lijkt ook enorm op Sophie Scholl.

“Sophie Scholl: Die Letzten Tage” (2005)

Verder viert John Travolta vandaag zijn 57ste verjaardagsfeest. De man werd bekend met “Saturday Night Fever” en daaropvolgend “Grease”, maar zijn beste rol voor ons van Cineme.be is natuurlijk die van Vincent Vega in “Pulp Fiction”.

– John Travolta als Vincent Vega in “Pulp Fiction” (1994)

Matt Dillon speelde al snel mee in enkele goede films zoals “Rumble Fish” in 1982, maar brak door met (één van mijn favoriete films) “Drugstore Cowboy” in 1989. Toen had hij de leeftijd van 25, wat hem vandaag zijn 47ste verjaardag doet vieren. Vanaf “Drugstore Cowboy” is zijn palmares wat op en aan, maar in deze film is hij dik oké.

– Matt Dillon in “Drugstore Cowboy” (1989)Cineme.be
Sven

sven@cineme.be