gisteren

Gisteren, Vandaag: 15 maart

“Et tu Brute?” Julius Caesar wordt vandaag, 44 voor Christus, dodelijk neergestoken door Marcus Junius Brutus, Gaius Cassius Longinus, Decimus Junius Brutus en nog enkele andere Romeinse senatoren. Caesar was keizer van het Romeinse Rijk van 49 voor Christus tot aan zijn dood. Hij was door de senaat aangesteld als dictator voor een periode van 10 jaar, maar begon al snel wijzigingen door te voeren, waar diezelfde senaat niet zo vrolijk van werd, met de daarop volgende gekende aanslag op zijn leven. William Shakespeare, enkele eeuwen later, was danig geïnteresseerd door Caesar en schreef een stuk over zijn leven. Dat stuk is dan op zijn beurt verfilmd tot “Julius Caesar” met onder andere Marlon Brando in de cast.

“Julius Caesar” (1953)

David Cronenberg is tot op heden nog niet neergestoken en kan rustig zijn 68ste verjaardag vieren. De Canadese regisseur is vooral bekend voor zijn science fiction/horrorfilms en psychologische thrillers. Ook is de man niet schuw van enig geweld de laatste tijd, zo getuigen zijn laatste twee films “A History of Violence” en “Eastern Promises” toch. Ik verkies één van zijn vroegere films om hier te tonen; “Videodrome”. Een SF/horrorfilm over de wedren der technologie met een zeer goede James Woods in de hoofdrol.

– “Videodrome” (1983)

Iets jonger wordt Ry Cooder met zijn 64ste verjaardag. Cooder is een geweldig gitarist en songwriter. Er is voor zover ik weet geen film rond zijn leven. Wel is hij verantwoordelijk voor het samenbrengen van de Buena Vista Social Club. En daar zijn we hem best dankbaar voor. Hij ging op zoek naar de beste, maar jammerlijk vergeten, muzikanten uit Cuba, bracht ze samen en maakte een dijk van plaat. Heel dit proces is op film gezet door de briljante cineast Wim Wenders.

– “Buena Vista Social Club” (1999)

Het is 1972 en we zijn in New York. Ha, net op tijd voor de première van “The Godfather”. The Godfather wordt beschouwd als een van de beste films aller tijden. Het is niet verwonderlijk dat de film een kolossaal succes was en het zelfs gemakkelijk tot best bezochte film van het jaar schopte. Hij won 3 van de 11 nominaties voor de Oscars en daarbuiten ook nog enkele Golden Globes. Geweldige cast met Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton,… Deze film van Francis Ford Coppola blies een nieuwe wind door het genre, waar de maffioso niet alleen als puur slecht bekeken worden, maar als een hechte familie met strenge normen, waardes en erecodes, zoals een koningshuis bijvoorbeeld.

“The Godfather” (1972)Cineme.be
Sven

sven@cineme.be