gisteren

Gisteren, Vandaag: 1 februari

Je kent het wel… een potje scrabble, een onenigheid en hopla: bloedneus, gebroken vinger, losse tand, blauwe plekken alom,… Gelukkig, althans voor onze eilandbroeders in England, is vandaag, exact 127 jaar geleden, het eerste deel van de Oxford English Dictionary gepubliceerd. Dit deel bevat alles beginnende bij ‘a’ en stoppend bij ‘ant’. Dus gewoon even afspreken om alleen deze woorden, bijvoorbeeld ‘aardvark’ te gebruiken tijdens het volgend partijtje scrabble en vaarwel bloedneus! Over ‘aardvark’ gesproken…

– Het maken van een woordenboek in “Blackadder 3” (1987)

– Baldrick helpt ook een handje

Ik vraag me af of er in deze versie al afkortingen staan. F.C.C. staat er in elk geval al niet in, desalniettemin toch een hoogdag voor deze instantie. Tijdens de halftime van de Super Bowl XXXVIII, 2004, krijgen we niet alleen een sideboob te zien, maar wel een volwaardige Janet Jackson tepel. Jawel, een volledige tepel seg. Daar kan de F.C.C., Federal Communications Commission, niet zo goed tegen. Al de kindjes die dat gezien hebben! Een schandaal! Gelukkig ben ik niet alleen in mijn mening en heb ik compagnie gevonden bij Seth MacFarlane.

– F.C.C. in “Family Guy” (2002)

Nog voorstanders van dergelijke censuur is zonder twijfel het gezelschap Monty Python. Eén ervan mag zijn feestneus opzetten, want hij viert zijn 69ste verjaardag. Hip hip hoi Terry Jones! Jones schreef vooral de sketches samen met Michael Palin, was later grotendeels verantwoordelijk voor de stream-of-consciousness stijl van montage voor de televisiereeks en regisseerde ook de Python films.

– Silly Olimpycs uit “Monty Python’s Flying Circus” (1969)Cineme.be
Sven