Filmrecensie: “Hugo” van Martin Scorsese!

Bron: Cineme.be

In onze recensies zitten over het algemeen GEEN SPOILERS, maar héél sporadisch wel eens. Maar als je een knop ziet staan met “SHOW”, dan kun je ervoor kiezen om daarop te klikken en de mogelijke spoiler te lezen. Klik je er niet op dan blijft dat deel van de recensie voor jou verborgen!

Regie: Martin Scorsese
Cast: Asa Butterfield, Chloë Grace Moretz, Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, Ray Winstone, Emily Mortimer, Jude Law, Helen Mccrory en Christopher Lee
Releasedatum: 21/12/2011

Voor wie meer wil, is er de geschreven recensie.
________________________________________

Als je ervan uit gaat dat Martin Scorsese één van mijn (en hier ben ik allicht niet de enige in) favoriete regisseurs ooit is, dan besef je dat onze verwachtingen vrij hoog lagen. Maar nooit eerder konden we Scorsese aan het werk zien in 3 dimensies. Nu kunnen we dat dus wel, dankzij de release van “Hugo”.

Asa Butterfield

De film is gebaseerd op een boek van Brian Selznick getiteld “the inventions of Hugo Cabret“. Het verhaal draait rond een weesjongen, “Hugo”, die geheel op eigen houtje overleeft in het centrale station van Parijs enkele jaren na de eerste wereldoorlog. Zijn oom leerde hem hoe hij de klokken van het station moest onderhouden en daar houdt de jonge Hugo zich dan ook mee bezig. Tot op de dag dat Isabelle in z’n leven verschijnt. Eigenlijk gaat de film over véél meer dan wat ik nu opsom in enkele regels, want de film gaat over film. In de film maken we kennis met de geschiedenis van de Europese cinema, een film over film zeg maar.

Automaton, Asa Butterfield en Chloe Moretz

Hugo wordt vertolkt door Asa Butterfield, een jonge acteur (13 jaar) die stand dient te houden naast Sir Ben Kingsley! Wij maakten met de jongen voor het eerst kennis in “The Boy in the Striped Pyjamas” en hij maakte toen indruk en doet dat nu opnieuw. De manier waarop de kleine Asa gestalte geeft aan de kleine “Hugo” is innemend, ontroerend en overtuigend, maar dan vooral naar het einde toe. Zijn prestatie groeit naarmate de film verder gaat, naarmate de film zelf je meer en meer onderdompelt in de wondere wereld van de cinema. Chloë Moretz is even oud als Asa maar heeft al heel wat meer filmische wateren doorzwommen. Een jongedame die iets mysterieus over zich heen heeft, maar in “Hugo” leren we vooral haar ontwapenende kant kennen. Net als Asa, Sasha Baron Cohen, Jude Law, Ray Winstone, Emily Mortimer, … zetten eigenlijk alle acteurs oerdegelijk acteerwerk neer maar de kracht van de film schuilt eigenlijk veel meer in het verhaal en de fotografie.

Asa Butterfield, Chloe Moretz

Sasha Baron Cohen, Asa Butterfield en Chloe Moretz

Martin Scorsese is een all-round talent, de man heeft een gevarieerd palmares met films als “Casino”, “Kundun”, “The aviator”, “The departed”, “Boardwalk empire”, “Taxi Driver”, “Raging Bull“. Na 6 Oscar nominaties kreeg hij uiteinde de Oscar voor beste regisseur voor “The departed” in 2006. Naar mijn bescheiden mening een goede maar niet meteen zijn beste film. Maar alle Oscar-gekheid op een stokje de man weet hoe een film eruit moet zien. Talent te over bij meneer Scorsese, geen genre lijkt hem vreemd. En met “Hugo” bewijst hij dat hij ook in 3 dimensies een meesterwerk kan maken.

Emily Mortimer

Initieel lijkt de film een klein verhaal te zijn over een weesjongen die probeert te overleven. Maar hoe meer je je onderdompelt in “Hugo” hoe meer je het grotere verhaal ziet. Ik sprak eerder al over de mooie fotografie en dat wil ik toch nog even opnieuw aanhalen. De sfeer die uit de beelden spat, het Parijs van net na de oorlog, de kadrages, de belichting, alles is van topniveau. Maar dat zal waarschijnlijk niemand verbazen, van Scorsese mag je al eens iets gelijkaardig verwachten. Dat de film dan ook op je emoties inwerkt zorgt ervoor dat je na de credits er nog wat mee bezig bent, daar hou ik al eens van!

Het mag duidelijk zijn, we zijn fan van “Hugo“. De film katapulteert zich regelrecht in mijn top 10 van 2011, zoveel is wel duidelijk. Een sterk verhaal, mooi in beeld gebracht, fijne acteurs, goed 3D, weer een top Scorsese productie dus, waar ook Johnny Depp aan verbonden is via zijn Infinitum Nihil.

“Hugo” komt met een 9 op 10 weg, ik heb er oprecht van genoten!

© Cineme.be
Stijn
There is 1 comment

Add yours
  1. Thomas De Meyer

    Vandaag “Let me in” gezien, ook met Chloe Moretz. Zeker een (zeer jonge) actrice om in de gaten te houden, zou wel eens een groot talent kunnen worden. Anyway, blijkbaar moet deze film echt wel top zijn, als zelfs onze Stijn een 9/10 geeft!


Post a new comment