EOne blu-ray review “Hell on Wheels” seizoen 1!

Bron: Cineme.be

Hell-on-Wheels-Blu-ray-slipcase-3D

Na enkele dagen te hebben verbleven in het stadje “Hell on Wheels“, moet ik het met spijt in het hart verlaten. Zonder te overdrijven heb ik enorm genoten van deze bijzonder goede reeks. De reeks komt uit de kantoren van AMC, die we o.a. kennen van briljante reeksen als “Mad Men”, “The Walking Dead”, “Breaking Bad” en nu ook van “Hell on Wheels”.

Hell on wheels – plot

Diegenen onder jullie, die de site al een tijdje volgen, weten dat ik over het algemeen geen voorstander ben van de korte samenvattingen op de achterhoes, maar in dit geval moet ik eOne entertainment feliciteren: “Hell on Wheels vertelt over het Amerika, vlak na de burgeroorlog in 1865. Soldaat Cullen Bohanon (Anson Mount) is vastberaden om wraak te nemen op de soldaten die zijn vrouw vermoordden. Zijn reis brengt hem naar Hell on Wheels, een gevaarlijke, ruige, wetteloze stad die meereist met de bouw van de allereerste trans-continentale spoorweg.”

Hell On Wheels (Season 1)

Op zichzelf staand geen oninteressant uitgangspunt, maar hebben we niet al genoeg cowboy, trein en indianenverhalen op het beeld de revue weten passeren? Wel, daar zit absoluut waarheid in, maar “Hell on Wheels” stelt geen enkel moment zijn bestaansrecht in twijfel. Waarschijnlijk omdat het veel meer dan zo een verhaaltje is. De burgeroorlog in Amerika was tussen de Noorderlingen en de Zuiderlingen, met o.a. als grote inzet het al dan niet verbieden van slavernij. Het Noorden was voor dit verbod, het Zuiden daarentegen en vond een negerslaaf best wel praktisch.

Het hoofdpersonage Bohannon (Anson Mount, “In her shoes”) is een Zuiderling, die meegevochten heeft in de Burgeroorlog, ondanks het feit dat hij zijn slaven al jaren voor de oorlog hun vrijheid had gegeven en ze in loondienst had genomen. Dit is maar één voorbeeld van de verschillende paradoxen waaruit het karakter van Bohannon bestaat. Een moeilijk te begrijpen man, die het ene moment je sympathie heeft, maar die je evengoed op een ander moment wel op z’n bek zou kunnen slaan. Een paradoxaal hoofdpersonage is niet gemakkelijk om geloofwaardig te houden, maar AMC beschikt al over de ervaring met o.a. Donald Draper, maar beschikt nog meer over Anson Mount die met zijn hele lichaam en vooral gezicht dit alles geloofwaardig maakt.

Hell On Wheels (Season 1)

Het thema van slavernij vs. vrijheid, wordt heel mooi uitgewerkt binnen de reeks, tegen een achtergrond van industrialisatie en kolonialisme. Want de ‘Amerikanen’ zijn nog niet zo bijzonder lang op het continent, maar verwachten wel al dat de ‘wilden’, de Indianen, buigen voor hun wil. Ik zou er graag dieper op ingaan, maar zoals jullie weten trachten wij bij Cineme onze reviews zo spoiler-vrij mogelijk te houden. Wat ik wel kan zeggen is dat de heersende thematiek in het Wilde Westen van 1865: kleurdiscriminatie, vrijheid, kapitalisme, politieke corruptie en industrialisatie vs. natuurbehoud, in de wereld van 2012 nog steeds zeer hedendaags is.

Bij dit zeer goed opgebouwde scenario hoor een script dat om van te smullen is. De dialogen zijn zonder twijfel het sterkste punt van deze reeks. Ze zijn dan ook van een bijzonder hoog niveau en met momenten zelfs om spontaan voor in de handen te klappen. Maar een sterk scenario met prachtige dialogen is niets waard als het niet kan worden omgezet naar een stevige acteerprestatie. Mee op het podium met Anson Mount, staat Colm Meaney (“Star Trek“), die schittert in zijn rol van meedogenloze, corrupte spoorwegbaas Thomas ‘Doc’ Durant. En met nog niet veel acteerwerk op de kerfstok komt Common sterk voor de dag, als ‘negerslaaf’ Elam, die twijfels heeft bij kleurdiscriminatie, gezien hij zelf half blank, half zwart is. Als laatste vermelden we graag nog Dominique McElligot, die met haar rol van Lily Bell eigenhandig verantwoordelijk is voor de finesse binnen het stadje Hell on Wheels.

Hell On Wheels (Season 1)

Gezien het hier over een eerste seizoen gaat, is er hier en daar natuurlijk wel een een uitschuiver en zijn er enkele scènes die best wat anders hadden gemogen. Maar tellen we alles op komen we bij een verdienstelijke 8/10. Dit is een reeks die ik iedereen aanbeveel: simpelweg kopen het eerste seizoen “Hell on Wheels” (dat verkrijgbaar is voor de spotprijs van ca. €25). Het tweede seizoen gaat deze maand van start in de V.S. en wordt hopelijk snel daarna weer even mooi gebundeld als nu.

Als extra’s vinden we nog: ‘Recreating the pas: the making of Hell on Wheels’, ‘Crashing a train: from concept to camera’, ‘Inside Hell on Wheels featurettes’, ‘Making-of featurettes’, ‘Character featurettes’, ‘Episode featurettes’ en ‘Behind-the-scenes featurettes’.

Hell on wheels – trailer

Deze fijne uitgave is te koop sinds 18/07/2012, en met een 8 op 10 durven we deze release aanraden! En ik heb nog beter nieuws voor jullie want we kregen ook een exemplaar om uit te delen. Het enige probleem in deze is dat jullie de site in de gaten zullen moeten houden om te zien wanneer we deze uitdelen, misschien wel vandaag 😉

© Cineme.be
Sven
There are 2 comments

Add yours
  1. Yves

    ziet er goed uit wil ze wel winnen de coverfoto deed mij dneken aan vigo mortensen. vond walking dead nu niet het meesterwerk dat ze overal op internet zeiden.  ik vond die serie te emo bij hells is het toch anders hoop ik??
    25 euro voor serie vind ik toch wel duur pas vanaf 15 euro is het goedkoop vind ik. 

    • Sven_Cineme

       Iets onder de €25 kun je’m vinden en voor een reeks van deze kwaliteit is dat een absoluut koopje. Je kunt geen mooie recente uitgave vinden die zo verzorgd is als deze voor die prijs hoor. De meeste series van een gelijkaardig niveau zijn al gemakkelijk rond de €45 me dunkt…


Post a new comment