“Crude” documentaire over een uiterst gevoelige zaak!

Vooraleer we overgaan tot de feitelijke trailer voor de documentaire. Wil ik jullie even vertellen over het achterliggende verhaal. Texaco moet jaloers zijn geweest op BP (die tonnen olie lost in de oceaan). Ze nemen hun verantwoordelijkheid, waarmee ze zo mooi uitpakken op hun website, absoluut niet! Integendeel, wat zij doen is vanuit een ethisch standpunt gewoon ronduit beschamend!

Het is namelijk zo dat enkele jaren geleden, Texaco in de jungle boorde op zoek naar olie, het zwarte goud. Jaren later hebben ze de boorsite verlaten maar ze lieten het wel in een puinhoop achter. De gronden waren zwaar verontreinigd, net als het grondwater. De lokale stammen ontwikkelden plots aan een hoog tempo kanker, kinderen werden geboren met afwijkingen. Een dikke drab tref je overal op de grond, in de planten, … aan. De omvang van de ramp lijkt niet te overzien.

In 1993 klaagden de lokale bevolking destijds Texaco, nu Chevron, aan. Met een indrukwekkende juridische trukendoos wisten ze de boel te rekken tot dat ze, nu dus, op het punt kwamen dat ze 28 miljard dollar lijken te zullen moeten betalen.

Hoe reageert Texaco/Chevron nu?!

Texaco/Chevron begint een rechtszaak tegen de lokale bevolking. Ze beweren dat er geen bewijzen zijn voor hun betichtingen en dat het pure laster en eerroof is.

Dat is toch enorm schaamteloos. Bij Cineme gaan we er geen gewoonte van maken om politieke standpunten in te nemen maar dit is belangrijke informatie bij het bekijken van deze trailer. Een documentaire die de selectie haalde van het Sundance filmfestival.

De film dateert al van 2009 maar het probleem is nog steeds niet van de baan. Daarnaast lijkt ons, na het zien van de trailer, de film de moeite waard.

Regie: Joe Berlinger
De man werd trouwens ook stevig vervolgd door Chevron voor het maken van deze film.

Poster:Klikje!
crude_poster

Officiële website: http://www.crudethemovie.com/

Op de website van Chevron proberen ze natuurlijk alles onderuit te halen en posten ze zelfs filmpjes waarin de makers van de documentaire over hun strategieën praten, alsof dat het complot zou zijn?! http://www.youtube.com/texacoecuador

Cineme.be
Stijn
There are no comments

Add yours