“Batman: Year One” vs. ‘Batman: Year One’

Bron: Cineme.be

B:YO

Beginnen bij het begin, dat is wat “Batman: Year One” doet. De film is een adaptatie van Batman #404 – 407, later gebundeld verschenen als ‘Batman: Year One’, een verhaallijn, geschreven door Frank Miller en getekend door David Mazzucchelli, die sinds de publicatie in 1987 een legendarische status heeft gekregen bij zowel de oude als de nieuwe Batman lezers.
Aan de ene kant kan je zeggen dat het een gemakkelijke keuze is van Warner Bros. en DC Comics om net dit verhaal om te zetten in een animatiefilm. Want er is publiek voor en zeker met de belangstelling die de voorbije twee speelfilms, die veel mosterd uit ‘Batman: Year One’ haalden, hebben gehad.

B:YO

Aan de andere kant, wat mij meer het geval lijkt te zijn, is het een bijzonder gedurfde keuze net door die legendarische status. Voor iemand die het boek gelezen heeft, kan de verfilming quasi nooit goed (genoeg) zijn. Als elk venster en elke zin letterlijk worden omgezet dan heeft de film geen meerwaarde, als er iets niet wordt gebruikt dan is het heiligschennis en als er méér wordt toegevoegd is er misplaatste arrogantie van de makers…

Ondanks het feit dat ik enorm, maar dan ook echt enorm, uitkeek naar deze film, was er ook enige angst aanwezig. Hoe zouden makers hiermee omgaan? Het antwoord hierop kan kort zijn: goed. “Batman: Year One” is een zeer trouwe adaptatie, die hier en daar iets weglaat, maar ook hier en daar iets toevoegt en in beide gevallen zeer subtiel zonder drastische ingrepen. Narratief alvast… Visueel vallen er grotere verschillen op.

Laten we ons eerst op het narratieve focussen. Het allerbelangrijkste om te weten bij ‘Batman: Year One’ is dat noch Batman, noch Bruce Wayne het hoofpersonage is. Het verhaal verteld de simultane terugkomst in Gotham van zowel Bruce Wayne als James Gordon en legt de focus vooral op die laatste. Vanaf hun aankomt volgen we beiden, zoals de titel al doet vermoeden, een jaar. Dat zorgt voor een heel fragmentarisch verhaal dat desondanks toch een prachtig ritme en tempo heeft… in het boek.

B:YO

Ergens in de vertaling van papier naar scherm is de dynamiek ervan wat verloren gelopen. Het fragmentarische aspect dat op papier zo goed werkt, zorgt er op het scherm voor dat het tempo steeds wordt onderbroken en er geen duidelijk ritme in komt. Behalve in het laatste kwart van de film, daarin wordt het tempo opgedreven en net wanneer alles in gang komt stopt de film. Maar waar de film stopt is waar de legende van Batman juist begint. In dat opzicht is het dan weer wél een goede keuze van de makers om het tempo gezapig te houden, want je eindigt de film met een drang naar méér Batman! Dus aan het einde werkt dit bijzonder goed, alleen jammer dat het tempo heeft moeten inboeten in de eerste drie kwart van de film.

De kleine beetjes tekst die hier en daar zijn weggelaten zijn jammer, maar niet onoverkomelijk. Ze zijn jammer omdat ze er volgens mij best wel in de film konden zitten, zeker als je de korte speeltijd, ca. 64 minuten, in beschouwing neemt. Het viel me ook op dat Gordon zijn sigaret kwijt is gespeeld in de film, maar dat heeft meer te maken met de huidige tijdsgeest dan een creatieve keuze van de makers. Gelukkig stopt ook daar de ‘modernisering’. De toevoegingen aan het verhaal zijn zeer trouw aan het originele materiaal en zijn zeer subtiel. Daarnaast vinden we enkele gebeurtenissen die toch wel wat anders verteld worden in de film, maar ook deze zijn zeer trouw aan de sfeer van het origineel. De nieuwe elementen zorgen voor een mooie aanvulling op het boek.

B:YO

Wanneer we de visuele stijl van de twee met elkaar vergelijken vinden we wel grote verschillen terug. Dat is ook niet zo onlogisch. Mazzucchelli heeft een zeer eigen stijl. Het zou absurd zijn om een team van animatoren deze te laten kopiëren. Het enige resultaat zou toch maar een flauw afkooksel zijn. De tweede reden is het medium. De animatie is veel gestileerder dan de originele tekeningen, maar dat is niet per definitie negatief. De personages zijn stuk voor stuk bijzonder herkenbaar en ondank de andere tekenstijl zijn ze (wederom) bijzonder trouw aan het origineel. Daarnaast moet het ook wel gezegd worden dat de animatie, op zich dan, gewoonweg zéér sterk is!

Net als bij het verhaal zijn er ook gelijkenissen en verschillen in het beeld. Een comic is natuurlijk niet standaard getekend in een 16:9 verhouding en het zal ook niet verwonderlijk zijn dat we af en toe eens een andere camerahoek te zien krijgen. Wat ik weer wel jammer vind is het ontbreken van bepaalde details. Zo is er bijvoorbeeld de laatste pagina in het derde hoofdstuk dat eindigt met een paginagrote tekening van Gordon die aan de rand van zijn bed zit terwijl zijn zwangere vrouw ligt te slapen. In deze tekening is er veel aandacht besteed aan de donsovertrek, terwijl die in de film vrij saai monochroom is. En zo zijn er hier en daar nog wat kleine details waarvan ik jammer vind dat ze, waarschijnlijk voor animatie-technische/vriendelijke redenen, gesneuveld zijn. In alle eerlijkheid moet er wel bij verteld worden dat dit detail is aangebracht in de herkleuring voor de gebundelde uitgave in 1988, maar dat is toch amper één jaar later.

B:YO

Met dat laatste komen we bij kleur terecht. Richmond Lewis verzorgde deze in samenwerking met Mazzucchelli. Lewis kleurde een zeer donkere en gedesatureerde wereld waarin Batman en Gordon zich moesten bewegen. Een kleurgebruik dat goed paste bij de meer realistische en donkere verhaallijn van Miller en tekenstijl van Mazzucchelli. De film moet hier, als medium van licht, logischerwijs, ook wat op inboeten. Dat is ook weer wat jammer natuurlijk, maar wederom ook weer niet onoverkomelijk. De gehele animatie is inderdaad iets netter, scherper, kleurrijker en minder donker dan het origineel, maar deze eigenschappen zijn inherent aan het medium van film.

Zoals ik al zei is dit een film die voor de lezers van het boek nooit goed (genoeg) kan zijn. Is dit dan enkel een aanrader voor nieuwe kijkers/lezers of Batman liefhebbers die de comics liever niet of nog niet gelezen hebben? Zeker niet… “Batman: Year One” houdt zowel rekening met zowel denieuwe, als oude fans. ‘Batman: Year One’, het boek, is op zich al bijzonder goed, “Batman: Year One”, de film, is goed, maar tezamen zijn ze prachtig! Niet dat de film een meerwaarde is, maar wel omdat het een – zoals al meermaals gezegd – hele mooie aanvulling is. En natuurlijk is de film niet goed genoeg voor mij, maar dat is omdat ik één bepaalde scène nu net wel verfilmd had willen zien, waar iemand anders er geen graten in ziet dat ze niet in de film is opgenomen. Maar niet goed genoeg, betekend niet dat het niet goed is. “Batman: Year One” is een film die zeker niet in je collectie mag ontbreken, zowel voor de oude fans, als voor de nieuwe; met als eindconclusie dat er geen sprake hoeft te zijn van “Batman: Year One” vs. ‘Batman: Year one’, maar van “Batman: Year One” + ‘Batman: Year One’.

Cineme.be
Sven
There are 36 comments

Add yours
 1. yves

  waar hebt gij dei gevonden op facts nergens of mediamarkt? volg de boekversie niet wel de films en denk ook niet dat ik ga veranderen van mening want mis niets denk ik als ik alleen de film zie. heb op facts veel jusitce league dvd’s gekocht en serie 1 2 van batman ook film van wonder woman en green lantern

  • Sven

   Je kan ‘m digitaal huren en kopen via verschillende ‘on demand’ kanalen: iTunes, PSN, XBox Live,…
   Archonia ging de film meenemen naar F.A.C.T.S., maar ze hadden’m zelf nog niet aangekregen. Ondertussen kan hij besteld worden en geleverd:
   http://www.archonia.com/comicshop/en/article/110598/batman+year+one+dcu+%28blu-ray+/+dvd+combo+pack%29/
   (ze hebben ook enkel de dvd of een SE dvd)
   Ben zaterdag nog langs Saturn geweest en daar hadden ze’m ook nog niet, net als Mekanik. Maar misschien vanaf deze week…?

   Ik was zelf nog op zoek naar S2 van Batman TAS, maar dat heb jij dan voor m’n neus weggekaapt 🙂

   • Yves

    ik heb de film via amazon.fr gekocht samen met justice league doom, superman vs elite en al star superman voor maar 40 euro. als ge wilt schrijf ik wel een review over die andere films. ben zeer tevreden met mijn aankoop vooral door de extra’s die op die dvd’s staan zoals afl van justice league serie of superman afl die ik niet heb.
    btw de afl van catwomen op deze dvd was wel nice. jullie spreken hier niet over hebben jullie die niet erbij gekregen??

   • Sven_Cineme

    Kortfilm rond Catwoman staat er standaard op en hebben we bekeken, maar dit is een vergelijkende review tussen de comic en de film en dus geen dvd/br-bespreking.
    JL Doom vond’k zelf wel oké; de andere twee staan hier klaar, maar moeten nog bekeken worden.
    Review schrijven van de andere twee is niet nodig. We gaan daar zelf nog wel aandacht aan besteden, maar dat zal in de slipstream zijn van de nieuwe Supermanfilm die eraan komt.

   • Yves

    omdat ik weet heb van mensen die de dvd hebben met geen catwoman versie erop. die dachten dat die erop stond maar op doos zelf stond niets afgebeeld. die versie is ook via amazon te bestellen blijkbaar daarom dat ik het mij afvroeg bij jullie

 2. yves

  voor mijn neus heeft iemand all star superman gekocht hoop dat gij het waard dan kunnen we eens ruilen sven. die batman year one is te duur op archonia gewone dvd is ook genoeg. batman serie 2 koste maar 10 euro ook deel 1 maar blijkbaar had ik er al een deel van heb losse batman films en die zijn blijkbaar afl samengevoegt tot film. bij justice league juist hetzelfde spijtig vidn ik dat. wil de serie en niet de losse afl spitjg dat ze het zo doen.

  • Sven

   Ben nogal een trouwe Batman-fan, dus ik was het niet 🙂
   Er zijn idd een paar dvd’s uit die gewoonweg afleveringen bundelen. (Beetje zoals die “Batman: the Brave & the Bold” dvd’s die je momenteel hebt.)
   Die dvd’s waren er voor er sprake was om de serie te bundelen op dvd. Werd in het VHS-tijdperk wel vaker gedaan. (Waarschijnlijk om te kijken of er koop-interesse is.)
   En dan heb je wel ’n koopje gehad met TAS S2, ze vragen daar vaak véél te véél voor. S2 heb ik hier liggen, voor ’n prikje gekocht in de MM denk’k.

   In ieder geval ik had het er laatst nog over met Stijn, dat er zijn 8 Batman animatiefilms op de markt:
   – Batman: Year One
   – Mask of the Phantasm
   – Under the Red Hood
   – Batman: Gotham Knight
   – The Batman vs. Dracula
   – Mystery of the Batwoman
   – Batman Beyond: Return of the Joker
   – Batman & Mr. Freeze

   Alle rest zijn bundelingen van aflevering.
   Lijst is exclusief de JL en Batman/Superman films.

   De onderste twee heb ik nog niet gezien, maar liggen klaar. Die “Mystery of the Batwoman” is niet echt een aanrader.

 3. yves

  heb alle films buiten batman vs freeze (nog nergens op internet of winkel gezien) en mask of the fantasm (geen winkels). under the red hood op fatcs gekocht voor 10 euro samen met in 1 doos met super batman vs apocalyps, super batman public enemies bij franse standhouder die ook reeks 2 van batman voor 10 euro (was aan het twijfelen want stond 20 euro maar hij zei ineenkeer 10 en ik direct oke) verkocht. zie op archonia de nieuwe reeks staan van batman alleen ik heb ook daar gekombineerde films van. return of joker is heel simpel te vinden bij saturn met kaartspel of bart smit voor 3 euro( zo ook superman tekenfilms). batwoman vond ik neit slecht was alleen verbaast van dracula wist hier niets vanaf en was goed. gotham knight vond ik niet zo goed omdat het korte afl zijn die niet samen gaan spijtig.

  • Sven

   “Gotham Knight” vind’k echt wel goed. Je weet dat die gemaakt is als overbrugging tussen “Batman Begins” en “The Dark Knight”. Je moet ze eens alle drie achter elkaar bekijken!
   “The Batman vs. Dracula” is wel leuk, borduurt verder op de reeks “The Batman”, maar is zeker niet van het niveau als “Mask of the Phantasm” of “Under the Red Hood”.

 4. yves

  we moeten toch eens afspreken om films te ruilen die mask of fantasm wil ik al lang zien en freeze ook. doomsday, jl afl starcrossed en andere, wonderwoman, green lantern film bij archonia besteld en afgeleverd op facts (geen posten kosten:)). de rest vind ik te duur bij hun vooral de jl , batman reeksen (40 euro is te veel). hebt gij deze http://www.archonia.com/comicshop/en/article/95129/dc+superheroes+dvd+uk/ ? wat steld dit voor? superman home, krypton moet alleen reeks 1 nog vinden deel 2 bij saturn voor 10 euro gekocht en als ge ieamnd weet die al star superman heeft laat het vooral weten.

  • Sven

   €40 vind’k ook wel wat teveel. Die “DC Superheroes” ken ik niet. Zal eens kijken wat ik daarvan kan vinden.
   Ken niemand die de Superman animatiefilms volgt…
   “Mask of the Phantasm” is voor mij nog steeds de beste Batman animatiefilm. Voor de beste scène daarentegen moet je bij “Under the Red Hood” zijn en kwalitatief beste animatie “Batman: Year One”.

   “Mystery of the Batwoman” vond ik het verhaal vrij zwak.

 5. yves

  ik vind batman begins nu niet zo bijzondere film alleen naar het einde goed. gotham knight vond ik de stijlen te verchillend en sommige verhalen te kort of te stom. daarom dat ik dus mask of … ergens wil kopen maar waar he? welke scene bedoelt ge bij under the red hood die zo speciaal is? mystery …is minder omdat die eerder op de serie verder gaat en niet direct afzonderlijk is zo is dat ook bij return of joker vind ik. hoop dus dat year one bij saturn verkopen binnenkort tegen 10 euro zoals ze bij alle andere hebben gedaan en niet zoals archonia veel te veel vragen. besteld gij comics bij archonia sven? ik heb punten op dat account door bestelling dvd’s maar gebruik ze denk ik niet aleen als de prijs van hun dvd’s daalt en meer punten geven anders als gij ze wilt geef ik wel het account.

  • Sven

   Ik koop m’n comics vooral in de Mekanik – ik woon tussen de Rooseveltplaats en het Sint-Jansplein, dus dat is achter de hoek.
   Daarnaast koop ik ook bij Archonia en Things From Another World uit Amerika (tfaw.com). TFAW heeft hoge verzendingskosten, maar de comics en graphic novels zelf zijn spotgoedkoop door de lage dollar.
   In “Under the Red Hood” is het deze scène:
   http://www.youtube.com/watch?v=VRiX5Mh2YCo
   (geluid is niet in perfecte sync in het filmpje)
   Deze week of volgende maand komt de herdruk van “Death in the Family” uit, de verhaallijn waarin Jason Todd wordt vermoord door de Joker. Ik weet dat je de comics niet leest, maar ik kijk er alvast naar uit!

 6. yves

  ik zou ze wel willen lezen maar waar stopt het dan en waar begint ge dan mee? ik heb films die ik verzamel dat zal al wel genoeg zijn. wil eigenlijk wel eens in mekanik binnespringen maar ge zei eens dat het voornamleijk comics zijn en geen dvd’s spijtig. archonia zijn verzendkosten zijn te duur 4 euro!!!. zal eens bij things kijken of ze ook dvd’s hebben.

  • Sven

   Die hebben dvd’s en aan een schappelijke prijs zelf. Ik had je laatst een mail gestuurd daarover.
   Maar dat is natuurlijk NTSC en een andere regiocode… tot daar aan toe… maar ze verzenden dvd’s niet buiten de VS.

   Momenteel volg ik de reboot, elke comic is nu aan zijn #2. Dat is: Detective Comics, Batman, Batman The Dark Knight, Nightwing, Catwoman, Batwoman, Batgirl, Birds of Prey (met o.a. Poison Ivy), Red Hood and the Outlaws, Suicide Squad (met o.a. Harley Quinn), Batwing, Justice League en de miniserie Huntress (dochter van Batman en Catwoman) en Pinguin.
   Heb de #1 van Justice League International en ook van Justice League Dark, maar die vond ik niet zo goed. Batman & Robin en Teen Titans (met Red Robin) volg ik niet. Dat is wel veel en zo rond #5 ga ik beslissen welke ik verder volg.
   Als ik er één moet uitpikken dan is het momenteel zonder twijfel Detective Comics, als je wilt beginnen lezen, pik daar dan maandelijks een exemplaar van op. En als je twee verhaallijnen wilt volgen is gewoon Batman ook zéér goed. TDK ben ik nog niet zo gek van, maar #2 ga ik daar morgen van oppikken dus even zien wat dat geeft. Verschijningsdata: http://www.dccomics.com/dcu/comics/?dat=20111107 (ligt telkens een dag later in Mekanik, op donderdag dus).

   De gewone Justice League is tot nu toe geweldig! Zeker #1 waarin Batman met Green Latern voorkomt is hilarisch goed.

   De andere die ik volg zijn allemaal Batman-gerelateerd. Batman zelf doet wel eens een verschijning erin maar is absoluut niet het hoofdpersonage. Als je daar minder in interesse in hebt, hoef je die allemaal niet te volgen om mee te zijn met het grote Batman verhaal.

   Om de grote lijnen in de geschiedenis van het Batman verhaal te volgen heb je een paar klassiekers waaronder Batman: Year One, The Long Halloween & The Killing Joke (hét origineverhaal van The Joker).

   Maar degene die je zo kunt kopen zijn quasi allemaal ooit in ofwel Detective Comics of Batman verschenen. Je kan er dus ook simpelweg voor kiezen om enkel de gebundelde te kopen. De beste en belangrijkste verhalen eindigen toch sowieso in een mooie aparte uitgave. Zelf vind ik het gewoonweg wel leuk om elke maand een nieuw nummer te halen en in spanning af te wachten tot het volgende.

 7. yves

  ben nu lid op brainfreeze en de wedstrijd die ze in spetember gaven heb ik superman 1 gewonnen. nog wel niet gelezen omdat ik niet overtuigt ben van zijn kostuum (gewone jeans broek). daar ook al gevraagt wat het beste is om te beginnen en ze zeiden batman detective en andere maar zomaar erin springen ben ik neit zo voor. wil eigenlijk eerder eens iets lezen in de comic voor ik het koop dat is zo mijn probleem. al veel reviews gelezen over comics maar om nu direct zelf naar winkel te gaan en die te kopen twijfel ik toch. wil wel eens bij mekanik binnenstappen maar ja wat koopt ge dan en wat beter niet? ik ga veel naar bib voor strips te lezen garfield (hou nogal van afgesloten korte gags) hagar, kiekeboe, vrouwen in het wit. door bib blake en mortimer, sara, natasha ontdekt maar comics hebben ze daarniet om uit te proberen.

  • Sven

   Die met Superman in jeans is niet Superman, maar Action Comics – zoals je Batman hebt én Detective Comics. Als ik de covers bekijk denk ik dat die Action Comics reeks wel een topper zal worden. De jeans van het kostuum is niet blijvend. In de eerste nummers gaan ze o.a. schrijven over hoe het kostuum tot stand is gekomen.
   Als je Superman wilt volgen heb je dus ofwel Superman of Action Comics. Voor Batman heb je Batman, Detective Comics en Batman the Dark Knight – waarvan ik de laatste minder aanraad. Tussen die andere 4 kan je nog kiezen.
   Een comic kost $2,99 en bij Mekanik vervangen ze het $ simpelweg door een €. Dus voor €11,96/maand kan je die 4 volgen of voor €5,98 kan je er twee kiezen.
   Daarnaast raad ik zeker de Justice League aan, die is weliswaar $3,99 maar daar staan wat meer pagina’s tegenover.
   Als je dat de duur vindt, gewoon even die link bekijken van IGN en ga de top 5 maar kopen.
   En zoals Stijn zegt, met de huidige reboot bij DC Comics is er geen beter moment om te beginnen. Heel het doel van die reboot is net, dat nieuwe lezers kunnen volgen en niet zoals het geval zeker bij Batman was… alles vanaf 1980 te moeten lezen om enigzins mee te zijn met de huidige verhaallijn.

 8. yves

  vind het alleen ambetant dat ge direct moet kopen en als het u niet aanstaat zijt ge wel u geld kwijt. zal proberen eens in mekanik binnen te stappen maar ja waar dan te beginnen he? ik wil ze eigenlijk eerst eens een paar lezen voor te zien of het goed is voor ik ze echt koop. zo doe ik dat ook met films lees veel reviews krijg, leen of stream films voor ik ze echt koop.

  • Sven

   Je kan op facebook fan worden van ‘DC Comics’, als je die pagina wat volgt zie je dat er elke week van de meest gelezen comics een previewlink staat. Die preview is meestal de eerste 5(!) pagina’s van de eigenlijke comic.
   Alle comics zijn verschijnen ook digitaal, dus het zou me niet verbazen mocht je die ergens gratis kunnen vinden. Ik raad dit niet aan omdat er één heel veel werk wordt gestoken in die comics en de prijs in verhouding best wel oké is en twee ze op het scherm lezen toch niet dezelfde ervaring geeft als in het echt.
   Er zijn ook veel reviews te vinden van comics, tpb en graph.nov. online.

 9. yves

  ja juist gedaan van dc comics op facebook bedankt voor de tip. reviews zijn er wel en vind ik oke en ge kunt ze wel online lezen maar zoals ge zegd liever gewoon vasthouden. ik heb wonderwoman film, green lantern, superman films allemaal al op internet gezien maar wou ze toch nog op dvd om zo mijn schijf niet te overbelasten dus comics kopen zou ik wel doen als het er goede zijn.

  • Sven

   Heb gisteren Batman: The Dark Knight #2 gelezen en ik moet terugkomen op mijn vorige mening. De #2 is véél beter dan #1 en nu ben ik wel geneigd deze ook te volgen.
   Bij Archonia zal je wel nog een hoop #1 vinden ook. Met alle #2 uit, is het zeker interessant om er ineens een paar te bestellen bij hen. Hun prijs ligt zeer laag op comics. Heb laatst wat bij hun besteld en dat is op tijd én zeer netjes opgestuurd in een mooie platte kartonnen envelop die stevig genoeg is, zodat de comics niet kreuken.
   Maar zoals gezegd… als je ‘moet’ kiezen dan blijft de huidige Batman Detective Comics wel de topper. Het zou me ook verbazen als je Justice League niet goed zou vinden.

  • Sven

   Yep er zijn 52 reeksen opnieuw begonnen.
   Hier staan ze allemaal: http://dcu.blog.dccomics.com/the-new-52/

   Maandelijks komt er een nieuw nummer uit. En alle titels zijn verdeeld over de 4 weken in de maand. Ik heb je die link al eens doorgegeven:
   http://www.dccomics.com/dcu/comics/

   Ik heb de eerste twee van JL gelezen en ze zijn zeer goed. De verhaallijnen starten ook terug bij af. We komen in het verhaal voor dat ze elkaar allemaal hebben leren kennen.

   JL#1 Is met Batman en Green Lantern
   JL#2 Is met die twee + Superman

   De omgang tussen Batman en Green Lantern in #1 is fantastisch!

 10. yves

  zal die justice l eens een kans geven (die is ook opnieuw begonnen of wat?). ik voreg mij af of de tekenfilms op strips zijn gebaseerd of kompleet nieuw want verhalen zijn soms nogal corny. de serie van batman die ik nu heb gekocht op facts vind ik nu niet zo denderent. nogal oubollig liever de nieuwe reeks maar is nog zo duur denk ik.

  • Sven

   Yep allemaal opnieuw begonnen. JL #1 en #2 zijn al uit, #3 komt over ’n tweetal weken uit.
   #1: http://www.archonia.com/comicshop/nl/article/114512/justice+league+%231+3rd+ptg/
   #2: http://www.archonia.com/comicshop/nl/article/110852/justice+league+%232/

   Denk niet dat je #1 en #2 nog kunt krijgen in Mekanik, dus ik zou sowieso via Archonia gaan. Of wacht tot #3 uit is en dan kan je ineens die 3 tegelijk bestellen. Tegen dan is ook Batman #1-3 en Detective Comics #1-3 uit. Voor Batman the Dark Knight #3 is het nog een weekje langer wachten. Vanaf 5 comics ben je inclusief de portkosten goedkoper uit dan in Mekanik.

   De animatiereeksen zijn zodanig gemaakt dat een verhaal een 20-tal minuten duurt en dan is afgerond, op de uitzonderlijke dubbelaflevering na. De comics hebben verhaalbogen die gemakkelijk over een 5-tal issues kunnen lopen.
   Daarnaast worden ze door iemand anders geschreven en getekend. Bij JL comics is dit Geoff Johns, die schrijft en Jim Lee (!), die tekent. Dus het enige dat de animatiereeks gemeen heeft met de comics, is dat ze over dezelfde personages handelt.

   Het gebeurd af en toe wel eens andersom. Door het succes van Batman TAS, is er toen wel een comic uitgekomen ‘Batman Magazine’ waarin verhalen stonden die ook voor grote delen te zien waren in de serie zelf. “Batman Beyond” heeft ook een eigen comic gekregen, ik heb #1 daarvan liggen, maar moet die nog even inkijken. Op het eerste zicht is-ie niet zo de moeite, ondanks de mooie cover. Daarvan denk ik dat de verhalen in hetzelfde universum zullen afspelen op dezelfde tijdlijn, maar niet rechtstreeks uit de serie komen.

 11. yves

  binnenkort is er batman live in sportpaleis weet ieamnd hier meer over of het een goede show wordt en zijn geld waard is of mijden die handel. vind hierover niet veel op internet weten jullie iets meer

 12. yves

  nu ik die dvd serie van batman heb zit ik nu met dubbele losse dvd’s als iemand intresse heeft laat maar weten en heb nu ook superman vs batman public enemies dvd dubbel.

 13. Yvesvalkiers

  lees dat er vanavond de hbo afl is op canvas over “echte “superhelden in amerika.
  jullie hebben hier niets over gezegd dus informeer ik jullie maar eens 

 14. Yves

  @sven ik heb nu bamtan vs freeze moet hem nog zien dan zal ik eens zeggen of deze de moeite is maar op eerste zicht zoeits als batwoman denk ik. was wel heel moeilijk te vinden maar gelukkig niet duur.
  zijn er eigenlijk nog dc comic animated series of films die de moeite zijn? nu dat ik er dubbel afl heb heeft iemand intresse daarin? 

 15. yves

  nog eens een oud artikel gevonden maar ben nog niet begonnen met een comic verzameling aan te leggen. Mijn broer heeft wel de comics van diablo en starcraft gekocht. Wou ook even zeggen dat ik nu batman the series season 3 hier in belgie heb kunnen kopen voor maar 10 euro! moet nu dus alleen season 4 en superman serie 3 nog vinden voor prijs tussen 10 en 20 euro.


Post a new comment